Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Χρέος, ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα)


Χρέος, ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα

Όλες οι χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σε διαφορετικό βαθμό πρόβλημα χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος.

Επίσης υπάρχει στενή, άμεσα ή έμμεσα, διασύνδεση  και αλληλεξάρτηση τους, μέσω των τραπεζών τους, σε εκατέρωθεν δανειοδοτήσεις, π.χ. η Ισπανία έχει δανειοδοτήσει την Ελλάδα και η Γερμανία ή και η Γαλλία την Ισπανία άρα και την Ελλάδα εκτός τις απευθείας δανειοδοτήσεις.

Το ως άνω πλέγμα σχέσεων και εσωτερικών οικονομικών αδυναμιών,  στη σημερινή περίοδο γενικευμένης κρίσης, ωθεί σε ακρότητες (μείωση εμπιστοσύνης και φερεγγυότητας μεταξύ των συναλλασσομένων, κάμψη οικονομικής δραστηριότητας, αύξηση πληθωρισμού κ.ο.κ.) χωρίς να επιτυγχάνει θετικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον το κοινό νόμισμα επιτάσσει κοινές πολιτικές στο δημοσιονομικό και οικονομικό τομέα.

Οι μεμονωμένες πρακτικές από τα πράγματα αποτυγχάνουν.

Η επέμβαση της ΕΚΤ θα ήταν σωτήρια αν συνδυαζόταν στην εφαρμογή ενός σχεδίου που θα απέβλεπε αφενός στην αγορά μέρους των κρατικών χρεών από την ίδια και αφετέρου τη δέσμευση και τήρηση από τα κράτη της βαθμιαίας μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους σε μια 5ετή περίοδο προσαρμογής.
Οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πρόσληψή τους από τον ιδιωτικό τομέα, ο περιορισμός της παραοικονομίας, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η ενίσχυση των παραγόντων που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της αγοράς (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ενίσχυση εποπτικών μηχανισμών, κ.ά) και γενικά εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων (όπως μείωση φορολογικών συντελεστών, πρόκριση των τεχνολογικών καινοτομιών) είναι μερικά από τα μέτρα που εκτενώς έχουν αναφερθεί απο ειδικούς, οι οποίοι έχουν μελετήσει σε βάθος το θέμα.

Όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία αποβλέπουν στην δημοσιονομική εξυγίανση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, είναι, κατά την άποψη μου, με διαφοροποιήσεις και σε διαφορετική δοσολογία αναγκαία για όλη την Ευρώπη.

Δηλαδή το πρόβλημα τόσο της ανταγωνιστικότητας όσο και του  χρέους λίγο-πολύ είναι κοινό σε όλους και κοινό Καθήκον και Χρέος η επίλυση του.

Επιπλέον, χώρες με ιδιαίτερες δυσκολίες, όπως η Ελλάς, η στήριξη της Ανάπτυξης τους με ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ θα αποτελούσε την ιδανική λύση για την ταχεία έξοδο τους από την κρίση.


Η από κοινού υιοθέτηση από τις χώρες της ΕΕ των αναγκαίων μέτρων, τάση που διαφαίνεται να πραγματοποιείται, έστω ετεροχρονισμένα και σε διαφορετικό βέβαιο ρυθμό και σε έκταση, θα συνέβαλε στην συνειδητοποίηση από όλους τους λαούς της Ευρώπης πόσο κοινό είναι το μέλλον μας και ότι  από κοινού πρέπει να εξετάζονται οι λύσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη, κοινής, αλληλέγγυας και δίκαιης αντιμετώπισης θα ισχυροποιούσε θεσμούς, σχέσεις και ανθρώπους και θα απομάκρυνε και τα τελευταία εμπόδια από τον δρόμο που οδηγεί και στην πολιτική Ένωση την Ευρώπη, μια Ενωμένη Ευρώπη των λαών, των εθνών και των πολιτισμών, μια Ευρώπη, μια Κυβέρνηση, Ένας Λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: