Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ (03/12/2012)

03/12/2012

Συνοψίζοντας:

  1. Μαραθώνιο 60 ημερών ξεκίνησε το κυβερνητικό επιτελείο. Οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έχουν φέρει, μέχρι στιγμής, στο τραπέζι δέκα σχέδια επενδυτικών συμφωνιών σε τουρισμό, ενέργεια, μεταφορές και real estate - κατασκευές. capital.gr
  2. Η χρεοκοπία της χώρας με δυο λόγια, οφείλεται στο γεγονός πως για δεκαετίες γινόταν λάθος ανακατανομή πόρων της κοινωνίας. Αντί ένα σημαντικό μέρος των πόρων να κατευθύνεται στους παραγωγικούς Έλληνες. Αυτούς που παράγουν κοινωνικό πλούτο, πήγαινε σε αυτούς που κατανάλωναν με αδιαφανείς και αντιπαραγωγικούς όρους τους κοινωνικούς πόρους. capital.gr (Κ. Στούπας)
  3. Δεν αποκλείει ένα haircut ή απομείωση του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel capital.gr

Στην τελική ευθεία (κύριο άρθρο από την kathimerini.gr)
Εχουμε κερδίσει πολλά ως χώρα. Οι εταίροι μας, ακόμη και οι πιο σκληροί, αναγνωρίζουν τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και καταλαβαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει νέος γύρος περικοπών. Το ΔΝΤ και άλλοι σημαντικοί παράγοντες έχουν θέσει πλέον με τον πιο καθαρό τρόπο την ανάγκη μιας οριστικής και γενναίας επίλυσης του ζητήματος του χρέους. Κερδίσαμε καλύτερους όρους δανεισμού, την επιμήκυνση και τη δυνατότητα διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά τους επόμενους μήνες. Από την άλλη βρισκόμαστε στο πιο σκοτεινό κομμάτι, στο σημείο που ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού νιώθει ότι «χάνει τα πάντα». Η απελπισία είναι απολύτως κατανοητή, αλλά δεν πρέπει και δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε περιπέτειες και ατυχήματα. Ολοι, ανεξαρτήτως κομματικής ή άλλης ταυτότητας, θέλουμε τα ίδια ακριβώς πράγματα: ανάπτυξη, τελική ρύθμιση του χρέους, αίσθηση πως οι νόμοι επιβάλλονται και ότι υπάρχει κράτος δικαίου. Οι τελευταίες ευρωπαϊκές αποφάσεις δείχνουν ότι είμαστε στην τελική ευθεία για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αρκεί να αλλάξει αυτή η αρνητική ψυχολογία που ισοπεδώνει τα πάντα και να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις όσων πιστεύουν ότι ένας «εθνικός τσαμπουκάς» έναντι των εταίρων μας θα τους ανάγκαζε να λύσουν όλα μας τα προβλήματα με ένα μαγικό ραβδί, που δεν υπάρχει.


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ γίνεται πιο κάτω μέσω της παράθεσης επίκαιρων Τίτλων, που σταχυολογούνται από τον ηλεκτρονικό τύπο, ταξινομούνται κατά θεματική ενότητα και παρέχεται η δυνατότητα στον αναγνώστη για επίσκεψη στην οικεία σελίδα κάθε ηλεκτρονικού μέσου που τους παρουσιάζει:

 

Α) Θεματα και διαμαχες που κρινουν την παραμονη της χωρας μας στο ευρω:


  1. Δέκα επενδυτικά deals σε 60 ημέρες
  2. Πρόταση - βόμβα ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη φορολόγηση
  3. Οι άμεσοι στόχοι του κ. Σαμαρά
  4. Νέος αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων
  5. Δεν αποκλείει ελληνικό haircut στο μέλλον η Angela Merkel
  6. Η Πέμπτη Φάλαγγα της τρόικας στην Αθήνα

 

Β) Χρηματιστήριο:

 

Γ) ΔΙΕΘΝΗ:


  1. Lagarde: Η κατάσταση της ευρωζώνης παραμένει "εύθραυστη"
  2. Όλοι οι δρόμοι… οδηγούν στην τραπεζική ένωση 08:36
  3. "Γιατί η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα"


Δ) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ:


  1. Το Αιδώς Αργείοι απέχει ελάχιστα από Ουαί Υμίν...
  2. Προσέξτε τι λέτε και τι κάνετε γιατί θα πεινάσουμε...
  3. Οι πλούσιοι της επόμενης δεκαετίας 



Αναδημοσιεύσεις από το διαδίκτυο:

 

 

Μπαμπινιώτης: «Τι γλώσσα μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες»


Μπαμπινιώτης: «Τι γλώσσα μιλούσαν οι Αρχαίοι Μακεδόνες»Σε διάλεξη του στο πανεπιστήμιο Μελβούρνης ο Καθηγητής της Γλωσσολογίας και λεξικογράφος, Γεώργιος Μπαμπινιώτης με αναφορά του σε λέξεις και τη φωνολογία της Αρχαίας μακεδονικής διαλέκτου απέδειξε ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες είχαν καλλιεργήσει φωνολογικά μια δωρικού χαρακτήρα ελληνική διάλεκτο, την οποία χρησιμοποιούσαν προφορικά…
Ο κ. Μπαμπινιώτης διευκρίνισε ότι διάλεκτος των Αρχαίων Μακεδόνων παρέμεινε η καθομιλουμένη του λαού, ενώ η βασιλική οικογένεια του Φιλίππου και το κράτος των Μακεδόνων για να ενώσει και την υπόλοιπη Ελλάδα είχε αποδεχτεί και χρησιμοποιούσε ως επίσημη γλώσσα την Αττική Διάλεκτο, όπως αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από τις χιλιάδες επιγραφές που ανασύρονται από τα σπλάχνα της ελληνικής αλλά και σλαβικής και βουλγαρικής γεωγραφικά πλέον γης.
Ο Έλληνας γλωσσολόγος τόνισε ότι η αρχαία Μακεδονική διάλεκτος ομιλούνταν από τους ντόπιους, όπως με τις δικές τους διαλέκτους επικοινωνούσαν και οι κάτοικοι των πόλεων- κρατών της υπόλοιπης Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις έρευνες που ξεκίνησαν στις αρχές του 20ου αιώνα έχουν ήδη εντοπιστεί περίπου 250 λέξεις, κυρίως ουσιαστικά, τα οποία αναφέρονται από τους αρχαίους Γραμματικούς ως μακεδονικές λέξεις, ως λέξεις της αρχαίας Μακεδονικής προφορικής διαλέκτου.
Ο κ. Μπαμπινιώτης στην αρχή της ομιλίας του διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει μία Αρχαία Ελληνική γλώσσα, αλλά τέσσερεις διάλεκτοι της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.
Ακολούθως, ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε σε 240 λέξεις που εντοπίζονται σε μαρτυρίες σχολιαστών, αρχαίων Ελλήνων ιστορικών, λεξικογράφων και ποιητών, από την εποχή του Ομήρου και του Ηροδότου, τον Ησύχιο, τον Απολλώνιο τον Δύσκολο, τον Ευστάθιο αλλά και τα λεξικά του Σούδα αλλά και το ετυμολογικό Magnum, που παραπέμπουν σε λέξεις της αρχαίας Μακεδονικής διαλέκτου.
Ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε και στη σύγχρονη βουλγαροσερβική γλώσσα της ΠΓΔΜ. «Σεβόμαστε τη γλώσσα, την ιστορία και τα έθιμα των κατοίκων της γείτονος χώρας. Ωστόσο γίνεται φανερό με όσα είπα ότι ο όρος “Μακεδονική” που χρησιμοποιούν για τη γλώσσα τους προκαλεί σύγχυση και είναι ιστορικά και πολιτιστικά απαράδεκτη, διότι, όπως προκύπτει από την ανάλυση που προηγήθηκε, δεν έχει καμία σχέση με τη διάλεκτο των Μακεδόνων..




 ΑΡΚΑΣ (ακυκλοφόρητος)

Η μίνι σειρά strips Φάε το κερασάκι είναι μάλλον η πιο άγνωστη δουλειά του πατριάρχη των ελληνικών χιουμοριστικών comics, του φοβερού και τρομερού Αρκά. Δημοσιεύτηκε το 1987 στο περιοδικό "MICRO MAD", πρίν ακόμη ο πανέξυπνος δημιουργός του κυκλοφορήσει την πιο γνωστή σειρά του, τον Ισοβίτη (1η δημοσίευση στην εφημερίδα "Η ΠΡΩΤΗ" - 1988). Λόγω του μικρού της μεγέθους (8 σελίδες), δεν έχει εκδοθεί σε μορφή album, όπως σχεδόν όλα τα υπόλοιπα έργα του έλληνα κομίστα.

Σατιρίζοντας τα video games τύπου Pac-Man, οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, ο "ιππότης" και το "τερατάκι" είναι καταδικασμένοι να κυνηγιούνται ασταμάτητα μέσα στο σκοτεινό λαβύρινθο της πίστας. Κάθε λίγο όμως, σταματούν το κυνηγητό για να κουβεντιάσουν, και να σχολιάσουν τη ματαιότητα της κατάστασής τους, με τις καυστικές και εύστοχες ατάκες του μεγάλου δημιουργού, που τόσα χρόνια αποτελούν το σήμα κατατεθέν του. Οι δύο ήρωες εντάσσονται στο κλασικό μοτίβο του έξυπνου και του χαζού, ή του προβληματισμένου και του ανέμελου που παρατηρούμε σε αρκετές σειρές του Αρκά (π.χ κόκκορας-γουρούνι, ισοβίτης-Μοντεχρήστος). Και για το... κερασάκι στην τούρτα, υπάρχει και μια πριγκίπισσα, που περιμένει να τη σώσει ο ιππότης της. Άλλο αν αυτός δε θέλει !























 

Δεν υπάρχουν σχόλια: