Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ (Απόδοση και Κίνδυνος)


Απόδοση και Κίνδυνος


Η απόδοση μιας επένδυσης (π.χ. μετοχής) υπολογίζεται, κατά κανόνα, ως η διαφορά μεταξύ της τρέχουσας τιμής και της τιμής αγοράς της και το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μπορεί να εκφραστεί ως ποσοστό επί τοις εκατό χρησιμοποιώντας τον πιο κάτω τύπο:

Απόδοση =  {(Τρέχουσα Τιμή – Τιμή Αγοράς + Μέρισμα) / Τιμή Αγοράς}*100

Από τον ανωτέρω τύπο προκύπτει ότι η απόδοση μιας μετοχής είναι το άθροισμα της απόδοσης υπεραξίας (Τρέχουσα Τιμή – Τιμή Αγοράς ) και της μερισματικής απόδοσης (Μέρισμα).
Οι αποδόσεις για να είναι συγκρίσιμες πρέπει να αφορούν στην ίδια χρονική περίοδο. Όταν δεν συμβαίνει αυτό ανάγονται σε ετήσια βάση, που αποτελεί την πιο συνηθισμένη περίοδο συγκριτικής αναφοράς.


Οι ιστορικές αποδόσεις των μετοχών έχουν μεγάλη διασπορά. Στο γεγονός αυτό οφείλεται και ο κίνδυνος που περιέχουν. Ο κίνδυνος εκφράζει την αβεβαιότητα ότι η πραγματοποιηθείσα απόδοση δεν θα είναι ίση με την προσδοκώμενη. Εάν δεν υπήρχε η αβεβαιότητα δεν θα υπήρχε και ο κίνδυνος.

Ο κίνδυνος μιας επένδυσης σε ένα τίτλο (π.χ. μετοχή, ομόλογο, κ.λ.π.) μετρείται με την μεταβλητότητα που δείχνει πόσο χειρότερη  ενδεχομένως να είναι η συγκεκριμένη επένδυση από τον μέσο όρο των αποδόσεων της.

Στατιστικά, η μεταβλητότητα μίας επένδυσης υπολογίζεται ως η τυπική απόκλιση του ποσοστού απόδοσης της.

Η  τυπική απόκλιση με απλά λόγια  δείχνει πόσο μακριά κατά μέσο όρο μπορεί να είναι η απόδοση για κάποιο έτος από τον μέσο όρο όλων των αποδόσεων που έχουν μετρηθεί. Όσο μεγαλύτερη είναι η τυπική απόκλιση τόσο πιο μεταβλητό είναι το ποσοστό της απόδοσης.

Για παράδειγμα οι ετήσιες αποδόσεις μιας μετοχής A και μιας άλλης Β είναι:

Μετο-χές
Ετήσιες Αποδόσεις
Μέση Από-δοση
Τυπική Απόκλιση
Α
2%
15%
-6%
20%
10%
-35%
-18%
45%
4%
25%
Β
3%
3,50%
2,50%
4%
3,70%
4%
3,20%
4,10%
4%
1%

Παρατηρούμε ενώ η μέση απόδοση και στις δύο μετοχές είναι ίσιες (4%), ο κίνδυνος (μεταβλητότητα) στην  Α μετοχή (τυπική απόκλιση=25%) είναι σημαντικά μεγαλύτερος από ότι στην Β μετοχή (τυπική απόκλιση=1%). Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή Β παρουσιάζει από έτος σε έτος σχεδόν σταθερές αποδόσεις που κυμαίνονται γύρω από το 4% (π.χ. 3,7% ή 4,1% κ.ο.κ.) ενώ αντίθετα οι ετήσιες αποδόσεις στην μετοχή Α παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση (-35% ή 45% ή -6% κ.ο.κ.) που κατά μέσο όρο η απόσταση τους από την μέση απόδοση (4%) φτάνει στο 25%.
 
Η μεγάλη μεταβλητότητα αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου.
Για  να μειώσετε στο ελάχιστο την μεταβλητότητα στο χαρτοφυλάκιό σας θα πρέπει:

Ή να περιοριστείτε σε ορισμένες μετοχές και ομόλογα χαμηλού κινδύνου καθώς και σε μετρητά (π.χ. καταθέσεις διαφορετικής διάρκειας). Αυτό σημαίνει αναγκαστικά περιορίζεστε σε τίτλους χαμηλών αποδόσεων.

Ή θα περιλάβετε  αρκετές μετοχές με μεγαλύτερο κίνδυνο που  υπόσχονται μεγαλύτερες αποδόσεις, οι οποίες, όμως,  θα συνδυαστούν εις τρόπον ώστε οι διακυμάνσεις τους (μεταβλητότητα) να ακυρώνουν η μία την άλλη. (στατιστικά η συσχέτιση τους να είναι από αδιάφορη έως κυρίως αρνητική)
Το τελικό αποτέλεσμα  είναι η προσδοκία μιας  υψηλής απόδοσης με μικρότερες διακυμάνσεις (μικρότερος κίνδυνος).
Η διακύμανση του χαρτοφυλακίου εξαρτάται λιγότερο από τη διακύμανση της απόδοσης των μετοχών και περισσότερο από τη συσχέτιση των αποδόσεών τους.

Ο επενδυτής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο, προσθέτοντας μετοχές στο χαρτοφυλάκιο, αλλά ο κίνδυνος του χαρτοφυλακίου δεν μπορεί να μειωθεί πέραν ενός σημείου.

Επειδή  είναι δύσκολο να εντοπισθούν αρκετές μετοχές που εμφανίζουν χαμηλή συσχέτιση αλλά και οι σχετικοί υπολογισμοί αποτελούν μια τεράστια εργασία, πρακτικά η δεύτερη ανωτέρω επιλογή που μειώνει τον κίνδυνο μπορεί να επιφέρει καλό αποτέλεσμα αν το χαρτοφυλάκιο (χφ) συμπεριλάβει διαφορετικά είδη επενδύσεων.
Κυρίως τέτοιες κατηγορίες επενδύσεων είναι οι μετοχές σε διαφορετικούς κλάδους, τα ομόλογα (κυβερνητικά, εταιρικά, και συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό), τα ακίνητα (σε παραστατικούς τίτλους), τα πολύτιμα μέταλλα και τέλος τα μετρητά, δηλαδή να πραγματοποιηθεί  ευρεία διασπορά σε στοιχεία που ιστορικά τείνουν να κινούνται αντίθετα μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μειώνουν την μεταβλητότητα (τον κίνδυνο) του χφ.

Είναι προτιμότερο στο χτίσιμο του χφ να αποφεύγονται επενδύσεις απευθείας σε μετοχές και ομόλογα και αντί αυτών να προτιμώνται χαμηλού κόστους αμοιβαία κεφάλαια σε δείκτες (index funds).

Η διασπορά μειώνει την μεταβλητότητα (τον κίνδυνο) κατά τρόπο  αποτελεσματικό και  περισσότερο από ότι κατά πρώτη άποψη φαίνεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταβλητότητα ενός χαρτοφυλακίου με σημαντική διασπορά είναι μικρότερη από ότι ο μέσος όρος της μεταβλητότητας των αποδόσεων των  επιμέρους  επενδυτικών τίτλων.

Ο σχεδιασμός και η κατανομή κεφαλαίων (asset allocation)  συμβάλλουν στο να περιορίσετε τον κίνδυνο και το πώς θα γίνει η κατανομή αυτή εξαρτάται από την επενδυτική σας φιλοσοφία και πόσο κίνδυνο θέλετε να αναλάβετε.

Βασικός λίθος της επενδυτικής φιλοσοφίας της Αμάλθειας είναι η διασπορά των επενδύσεων και ακολουθείται ως πρότυπο ό,τι περιγράφεται στο κεφάλαιο ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ .

Ένα από τα χαρτοφυλάκια της Αμάλθειας είναι «Το διαρκές χαρτοφυλάκιο, The Well-Tempered Amaltheia's Portfolio», το οποίο συνδυάζει επενδύσεις που οι αποδόσεις τους αναμένεται διαχρονικά να παρουσιάζουν μικρή συσχέτιση ώστε ο κίνδυνος να μειώνεται μέχρι κάποιου σημείου.

 Από έναρξης λειτουργίας του (31/12/2010) μέχρι σήμερα (30/3/2012) εμφανίζει απόδοση 1% και κίνδυνο 1,72%(μέση εβδομαδιαία τυπική απόκλιση) και συγκρίνεται με τον Δείκτη DJ EURO STOXX 50, ο οποίος στην ίδια περίοδο εμφανίζει αρνητική απόδοσης -11%  και μεγαλύτερο κίνδυνο 4,05%.

 

 

Βλέπε:
Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑ
ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΧΦ

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΦ

ΤΟ ΧΦ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Η απόδειξη του κάτι!
..και τώρα τι κάνουμε;
η αλληλέγγυα στάση είναι η λύση

Αν οι Έλληνες γίνουν πιο επιθετικοί, ...
 Ο Κόσμος όπως τον βλέπω εγώ
η Ελλάδα θα ανακάμψει;
Είναι τόσο απλό!
Διαχείριση Κρατικού Χρέους 
Ακίνητα, μια πονεμένη ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια: