Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Τι είναι το The Amaltheia's Investment Portfolio;

Είναι ένα προσωπικό θεωρητικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.
Οι επενδύσεις του αφορούν σε τίτλους εισηγμένους σε επίσημες οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές.
Επιλέγει κυρίως τίτλους που αποτελούνται είτε από καλάθια μετοχών που αντικατοπτρίζουν, κατά κανόνα, διαχρονικά τις εξελίξεις στις οικονομίες διάφορων χωρών, οικονομικών κλάδων ή και εμπορευμάτων είτε από μετοχές μεμονωμένων επιχειρήσεων. Έτσι, οι επενδυτές έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, επενδύοντας στις μετοχές μιας χώρας, ενός οικονομικού κλάδου ή ακόμα και μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.


Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι κυριαρχείται από Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETF) που καταγράφουν τις χρηματιστηριακές επιδόσεις ομάδος μετοχών.

Απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να εμπλουτίζει τις γνώσεις και τους προβληματισμούς του στην αποτελεσματικότητα διαφορετικών τύπων-μοντέλων διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων. (*)

Οι βασικές επενδυτικές αρχές διαχείρισης του «The Amaltheia's Investment Portfolio» είναι:

1. επενδύεται εκείνο το μέρος του εισοδήματος το οποίο προορίζεται για μακροχρόνια αποταμίευση.

2. η διάρκεια της συνολικής επένδυσης (όχι των επί μέρους τίτλων) είναι στο διηνεκές.

3. πραγματοποιείται διασπορά των επενδύσεων τόσο γεωγραφικά (Ευρώπη, Αμερική, Ασία κ.ά.) όσο και σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, καταθέσεις, ομόλογα, πολύτιμα μέταλλα, ακίνητα ή και σε παράγωγα για λόγους αντιστάθμισης κινδύνων) ώστε να αντιμετωπίζεται η αβεβαιότητα του μέλλοντος.

4. καθορίζεται ανώτατο μέγεθος ανά επενδυτική θέση σε ποσοστό 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου με σκοπό τον περιορισμό των ζημιών σε περιπτώσεις εμφάνισης αστάθμητων ζημιογόνων γεγονότων.

5. χρησιμοποιούνται επενδυτικές τεχνικές για παρακολούθηση των τάσεων και διακυμάνσεων της Αγοράς (κυρίως κινητοί μέσοι όροι και καθορισμός κινητών ορίων παύσης ζημιών και εξόδου από συγκεκριμένη επενδυτική θέση).

6. διακρίνεται σε:




Επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο (30%): Περιλαμβάνει τίτλους επενδύσεων για τους οποίους έχει αποφασισθεί η διακράτηση τους για μακρά περίοδο (πέραν των 12 μηνών). Παρέχει ένα αναγκαίο μίγμα διαφοροποιημένων επενδύσεων, εξασφαλίζοντας χαμηλό λόγο ρίσκου/απόδοσης και με σκοπό ιδιαίτερα τη δημιουργία μακροπρόθεσμα υπεραξίας από την άνοδο των τιμών των τίτλων,



Εμπορικό Χαρτοφυλάκιο (60%): Περιέχει τίτλους που συνδέονται χρονικά με το Χαρτοφυλάκιο με ένα μικρότερο ορίζοντα επένδυσης. Ο λόγος ρίσκου/απόδοσης είναι υψηλότερος, η διαχειριστική όμως πολιτική εστιάζει στο να αξιοποιεί τις παρουσιαζόμενες επενδυτικές ευκαιρίες στην Αγορά και σε

Χαρτοφυλάκιο Διαθεσίμων (10%): Αφορά σε εκείνο το μέρος διαθεσίμων που το αποτελούν διάφορα μέσα της χρηματαγοράς (Καταθέσεις σε Τράπεζες, Α/Κ Διαθεσίμων, Έντοκα Γραμμάτια ή και Ομόλογα διάρκειας μέχρι 12 μηνών κ.ά).

7. το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αναδιαρθρώνεται, συνήθως, μια φορά το έτος.



Με βάση τις ανωτέρω αρχές έχουν συσταθεί και παρακολουθούνται τρίς τύποι χαρτοφυλακίου ανάλογα σε ποιά αγορά απευθύνονται (ελληνική, διεθνή) και πόσο ενεργητικά είναι διαχειρίσιμοι οι επιμέρους τοποθετήσεις.

Επενδυτική φιλοσοφία της διαχείρισης των χαρτοφυλακίων είναι ο σημαντικός περιορισμός του πιστωτικού κινδύνου (δηλαδή απώλειας κεφαλαίου),ο προσανατολισμός των επενδύσεων σε ευρύτερους οικονομικούς τομείς (χωρών, κλάδων, κ.λ.π.) που παρουσιάζουν ανάπτυξη και η χρήση τεχνικών εργαλείων για την μεσομακροπρόθεσμη αξιοποίηση των επί μέρους επιλογών του.









(*) Διευκρινίζεται ότι το The Amaltheia's Investment Portfolio δεν ενεργεί σε καμιά περίπτωση ως σύμβουλος επένδυσης, δεν υποστηρίζει την αγορά ή την πώληση οποιασδήποτε επένδυσης και δεν φέρει καμιά ευθύνη για τα δεδομένα και τις πληροφορίες που χρησιμοποιεί και οι οποίες αποκτώνται από γνωστές πηγές του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Επιπλέον, υπενθυμίζεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η προηγούμενη απόδοση δεν εγγυάται τα μελλοντικά αποτελέσματα.




1 σχόλιο:

ΔΙΟΝΥΣΗΣ είπε...

Αγαπητέ εξάδελφε αρχικά τα συγχαρητήρια μου για την δημιουργια του blog.
Το θέμα που παρουσιάζεις είναι αρκετά ενδιαφέρον. Θα το μελετήσω γιατί κάτι καλό κρύβει