31/12/2014, Ημέρα Τετάρτη
1) Τρέχουσα Επενδυτική ένδειξη με βάση τον ΔΕΙΚΤΗ ΑΜΑΛΘΕΙΑ: Παραμονή εκτός Χ.Α. (ένδειξη για έξοδο από το Χ.Α. 27/6/2013)
2) Για όσους παρακολουθούν πιο βραχυπρόθεσμα την τάση στο Χ.Α., από 10/12/2014 ο MACD (26/12) έχει δώσει καθοδικό σήμα.
Η παρακολούθηση των χρηματιστηριακών εξελίξεων απαιτεί, όπως κατά επανάληψη σημειώνω, χρόνο και επίσης χρειάζεται προσοχή και αυτοσυγκράτηση στην λήψη επενδυτικών αποφάσεων.
Η κάλυψη των απωλειών που σημειώθηκαν στην οικονομία τα προηγούμενα χρόνια και οι καταστροφικές επιπτώσεις της στις χρηματιστηριακές αξίες θα απαιτήσει μακροχρόνιες, επίπονες, συστηματικές και συνεπείς προσπάθειες από την Κυβερνητική εξουσία.
Σε κάθε περίπτωση οι χρηματιστηριακές τάσεις, πρέπει να θυμόμαστε, μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν από αστάθμητους παράγοντες σε συνθήκες που δεν μπορούν να προβλεφθούν
Η διαχείριση ενός πακέτου μετοχών, των οποίων η χρηματιστηριακή συμπεριφορά προσομοιάζει με εκείνη των μετοχών που περιλαμβάνει ο Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΓΔΤΜΧΑ), με τη βοήθεια του Δείκτη Αμάλθεια, αύξησε σε μακροπρόθεσμη βάση σημαντικά τις αποδόσεις. Στο κατωτέρω διάγραμμα παρουσιάζονται οι αποδόσεις του ΓΔΤΜΧΑ και οι αντίστοιχες αποδόσεις του με εργαλείο διαχείρισης το Δείκτη Αμάλθεια για την περίοδο από 13/7/2001 έως 2/1/2015. Όπως προκύπτει, ο Δείκτης Αμάλθεια συνέβαλε ώστε συνολικά οι αποδόσεις του να υπερτερούν του ΓΔΤΜΧΑ κατά 8 φορές (277,29/34,53) σύμφωνα με το Μοντέλο 1 . Κάπως μικρότερη είναι και η απόδοση του Μοντέλου 2 (7 =241,59/34,53)
Οι αποδόσεις αυτές αποτελούν απολογισμό και δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να επαναληφθούν στο μέλλον.
Στο αμέσως διάγραμμα που ακολουθεί εμφανίζονται τα χρονικά σημεία και οι τιμές του ΓΔΤΜΧΑ στα οποία ο Δείκτης Αμάλθεια Μοντέλο 1 έδωσε τις ενδείξεις του (σήματα) για είσοδο (ΑΓΟΡΑ=1) και έξοδο (ΠΩΛΗΣΗ=2) για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στην περίοδο 24/7/2001 έως 2/1/2015
...ακολουθούν οι
αποδόσεις ανά ημερολογιακό έτος
- Ο Δείκτης Αμάλθεια παρέχει ενδείξεις εισόδου (ΑΓΟΡΑ) και εξόδου (ΠΩΛΗΣΗ) από το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α).
- Ο Δείκτης αυτός είναι ένας αλγόριθμος δικής μου επινόησης και ο υπολογισμός του γίνεται στο τέλος κάθε εβδομάδος και αφορά στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
- Ως παραμέτρους περιλαμβάνει τον Γενικό Δείκτη Τιμών Μετοχών του Χ.Α. την μακροπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τάση του καθώς επίσης την μεταβλητότητα των τιμών και τις πραγματοποιούμενες διανομές στις μετοχές του ΓΔΤΜΧΑ.
- Οι προκύπτουσες ενδείξεις από τον εν λόγω Δείκτη δεν αποτελούν προβλέψεις και ασφαλή ένδειξη για μελλοντικές επιδόσεις. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν αποτελούν εγγύηση για τις μελλοντικές.
- Στην Αγορά υπάρχουν ΑΚ που η συμπεριφορά τους προσομοιάζει προς εκείνη του ΓΔΤΜΧΑ. Συνεπώς μπορεί κάποιο από αυτά να επιλεχθεί και να πραγματοποιούνται συναλλαγές πάνω σε αυτό ανάλογα με τις ενδείξεις που θα παρέχει ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑ.
- Επίσης, ο επενδυτής μπορεί να ενισχύει ή να αποδυναμώνει τις χρηματιστηριακές θέσεις του στις ελληνικές μετοχές ανάλογα προς την κατεύθυνση (ΑΓΟΡΑ ή ΠΩΛΗΣΗ) που παρέχεται από τον εν λόγω Δείκτη.