Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

1940 Το Έπος που δεν δικαιώθηκε
Αφιέρωμα στους Έλληνες που πολέμησαν υπέρ βωμών και εστιών

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Ιωάννης Μεταξάς, στο ιταμό Ιταλικό τελεσίγραφο για να παραδώσει την χώρα εκείνο  το ιστορικό βράδυ της 28ης Οκτωβρίου 1940 απήντησε σθεναρά ΟΧΙ. Η πρόθεση του Μεταξά και του Βασιλιά Γεωργίου  η Ελλάς, σε περίπτωση Ιταλικής επίθεσης, να αμυνθεί μέχρις εσχάτων είχε διαμορφωθεί πολύ νωρίτερα. Ήδη από τον Απρίλιο του 1939, κατά την διάρκεια της πρώτης κρίσης στις Ελληνοιταλικές σχέσεις, ο Ιωάννης Μεταξάς σε μυστικές συνομιλίες με την Βρετανία είχε  ανακοινώσει την απόφαση του σε περίπτωση Ιταλικής εισβολής να αντισταθεί "μέχρις εσχάτων" και ότι "προτιμούσε την πλήρη καταστροφή της χώρας του από την ατίμωσιν". Ο Ι. Μεταξάς είχε προετοιμάσει, από στρατιωτικής απόψεως και τα σύνορα και τον στρατό για τον επικείμενο πόλεμο πολύ καλά. Μεταξύ άλλων το σύστημα επιστράτευσης που είχε φτιάξει και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα προσέδιδε μεγίστη ετοιμότητα στον στρατό και μέσα σε λίγες μέρες μπορούσε να κινητοποιήσει έναν πολυάριθμο στρατό να πολεμήσει. Όταν, λοιπόν, την νύκτα της 28ης Οκτωβρίου ο Γκράτσι χτύπησε την πόρτα της οικίας του πρωθυπουργού για να του επιδώσει το τελεσίγραφο με το οποίο ζητείτο η παράδοση της χώρας, ο Ι. Μεταξάς  δεν  δίστασε για την απάντηση του, ήταν έτοιμος  και κατηγορηματικά είπε το περίφημο ΟΧΙ. Σε ανύποπτη στιγμή ο Μεταξάς είχε πει “καλύτερα να πεθάνουμε όλοι παρά να υποταχθούμε στον Χίτλερ». Ο λαός σύσσωμος και ομόθυμα το ακολούθησε και πολέμησε γενναία γράφοντας απαράμιλλες σελίδες δόξας και νικών. Ήταν  οι πρώτες  νίκες που καταγράφονταν κατά της πιο επικίνδυνης συμμαχίας, της συμμαχίας του «Άξονος» που είχε γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Ο Ιωάννης Μεταξάς  αναμφίβολα υπήρξε ένας δικτάτορας, ο οποίος όμως ήταν έξυπνος, μορφωμένος και είχε πανευρωπαϊκή εμπειρία. Ένας μεγάλος Έλληνας Ηγέτης που βρέθηκε στην κατάλληλη θέση στην κατάλληλη στιγμή και άφησε παρακαταθήκη μια μεγάλη νίκη, που έμελε να γίνει Έπος που όμως, λόγω εσωτερικών αντινομιών και φιλονικιών, ακόμα δεν δικαιώθηκε.
Ας έχουμε υπόψη μας «ακόμα και εκεί που αλλάξανε ολοκληρωτικά τα καθεστώτα όπως στη Ρωσία, οι επερχόμενοι κομμουνιστές σεβάστηκαν όλη την κληρονομιά του τσαρισμού. Έτσι και εμείς ας αναγνωρίσουμε το ΟΧΙ στον Μεταξά και δευτερευόντως τη δημιουργία του ΙΚΑ, το οποίο καταφέραμε να το ¨κλείσουμε¨ και να το διαλύσουμε.» Επίσης «τα τελευταία χρόνια και κάτω από δημοκρατικές κοινοβουλευτικές συνθήκες εμείς δεν καταφέραμε να πούμε ένα ΟΧΙ στους Γερμανούς και κανένας δεν κατάλαβε ότι στις μέρες μας ο πόλεμος δεν γίνεται ούτε με τάνκς ούτε με υποβρύχια ούτε με ξιφολόγχες, αλλά με οικονομικά μέσα»
Ας διδαχτούμε από τις αρετές και το φρόνημα των ανθρώπων του 1940. Το έχουμε ανάγκη για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις  σημερινές  αντιξοότητες που η άσωτη οικονομική διαχείριση των τελευταίων δεκαετιών συσσώρευσε στην χώρα μας, το έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε ως Έθνος.


Ζήτω η ΕΛΛΑΣ, Ζήτω η Πατρίδα μας.





































                                                           --------------------

Επίσης: 

α) διαβάστε



β) ακούστε

γ) χαμογελάστε!

δ) φιλοσοφείτε!

ε) επενδύστε!


 Μουσικές Επιλογές! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: