Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (ο Μέντωρ)

3/2/2011

ο Μέντωρ
Ο Μέντωρ, στην ελληνική μυθολογία, ήταν ένα πρόσωπο της Οδύσσειας στο οποίο ο Οδυσσέας εμπιστεύθηκε την οικογένεια του όταν έφευγε για τον Τρωικό Πόλεμο. Η  θεά Αθηνά έπαιρνε  τη μορφή του Μέντορα για να προστατεύει  και καθοδηγεί τον Τηλέμαχο σε αναζήτηση του πατέρα του,  όπως συνέβη  στο ταξίδι  στην Πύλο και στη Σπάρτη που τον συνόδευε.
Λέγοντας «μέντορας» εννοούμε  γενικά τον σύμβουλο και φίλο που δρα ως πνευματικός οδηγός και καθοδηγητής. Ο Μέντωρ λειτουργεί ως έμπιστος φίλος και υποστηρικτής εκείνου που τώρα ξεκινά το ταξίδι της μάθησης. Στον  εργασιακό κόσμο και γενικά στην πορεία για την επιτυχία και καταξίωση ένας προπονητής ή μέντορας είναι απαραίτητος. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Bodo Schafer, το 99% των εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων είχε κάποιον προπονητή. Ο τελευταίος του μέντορας ήταν ένας δισεκατομμυριούχος. Από τέτοιους, βέβαια, ανθρώπους μπορεί κανείς να μάθει, σε μικρό διάστημα, περισσότερα απ΄ όσα θα μάθαινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες σε μια και πλέον δεκαετία. Αν εσείς περιβάλλεστε από επιτυχημένους ανθρώπους θα είστε και εσείς επιτυχημένοι. Όποιοι δεν είναι επιτυχημένοι δεν έχουν δικαίωμα να δίνουν συμβουλές και εσείς δεν πρέπει να τις ακούτε. Για να γίνει κάποιος, για παράδειγμα πλούσιος πρέπει να αισθάνεται άνετα με τον πλούτο. Ο περίγυρος, το περιβάλλον επηρεάζει όλους σημαντικά. Κατά τον Νικολό Μακιαβέλι, ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσετε την ευφυΐα ενός κυβερνήτη είναι να εξετάσετε τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Να ρωτάτε μόνο τους ανθρώπους που ήδη είναι αυτό το οποίο επιθυμείτε να γίνετε. Αναζητάτε συνεχώς ικανούς συμβούλους πολύ πριν τους χρειαστείτε. Επιλέξτε προσεκτικά τον προπονητή σας, ο οποίος πρέπει να είναι κάποιος πολύ πιο επιτυχημένος από εσάς. Συγκροτήστε ένα δίκτυο επαφών με επιτυχημένους ανθρώπους που έχετε γνωρίσει και ανταποδώστε για ό,τι έχετε πάρει, χωρίς να περιμένετε τη στιγμή που θα είστε πολύ επιτυχημένοι. Οι καλύτεροι μαθητές γίνονται οι καλύτεροι δάσκαλοι, «προπονώντας» άλλους νέους.
 Ο Μέντορας συνήθως δεν ενεργεί ως προϊστάμενος του μαθητευόμενου.  Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μέντορας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον μαθητευόμενο, για τον οποίο θα είναι και φίλος και έμπιστος σύμβουλος. Ο Μέντορας είναι αυτός που εμπνέει και ενδιαφέρεται να καλλιεργεί και να βελτιώνει τα προσόντα του μαθητευομένου σε μακροχρόνιο διάστημα και όχι να επιλύει τα προβλήματα του. Σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στη Δύση, είναι πλέον πολύ συνηθισμένο για εξειδικευμένα στελέχη να έχουν τον προσωπικό τους Μέντορα.
Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο «Μια πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής Small Business Administration έδειξε ότι το 52 τοις εκατό των επιχειρηματιών συμβουλεύονται έναν μέντορα. Όποιος ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γνωρίζει ότι ένας καλός σύμβουλος μπορεί να βελτιώσει την κερδοφορία της επιχείρησής, βοηθά τον επιχειρηματία να παραμείνει συγκεντρωμένος στο στόχο, να αντεπεξέλθει στις επιχειρηματικές προκλήσεις, και να αποφύγει κοινές παγίδες.»
Στην αναζήτηση ενός συμβουλάτορα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η  σωστή εμπειρία και δέσμευση, διότι αυτά είναι τα κριτήρια που τελικά θα χαρακτηρίσουν τη δύναμη και επιτυχία της  σχέσης.

1 σχόλιο:

Kira Roza είπε...

Η μαρτυρία μου Γεια σε όλους. Είμαι εδώ για να καταθέσω πώς πήρα το δάνειο μου από τον κ. Μπέντζαμιν αφού υπέβαλα αίτηση αρκετές φορές από διάφορους δανειστές δανείων που υποσχέθηκαν να βοηθήσουν, αλλά δεν μου έδωσαν ποτέ το δάνειο. Μέχρι που ένας φίλος μου με εισήγαγε στον κ. Benjamin Lee υποσχέθηκε να με βοηθήσει και πράγματι το έκανε όπως υποσχέθηκε χωρίς καμία καθυστέρηση. Ποτέ δεν πίστευα ότι υπάρχουν ακόμα αξιόπιστοι δανειστές δανείων μέχρι που συνάντησα τον κ. Benjamin Lee, ο οποίος πράγματι βοήθησε το δάνειο και άλλαξε την πεποίθησή μου. Δεν ξέρω αν χρειάζεστε με κανέναν τρόπο ένα γνήσιο και επείγον δάνειο, Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κ. Benjamin μέσω του WhatsApp +1-989-394-3740 και το email του: 247officedept@gmail.com ευχαριστώ.