ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΧΦ
Περιέχει τίτλους που συνδέονται χρονικά με το ΧΦ με ένα σχετικά μικρό ορίζοντα επένδυσης.
Σε κάθε θέση τοποθετείται μέχρι το 2% του συνολικού κεφαλαίου. Μπορεί να αυξηθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι 4% και με την προϋπόθεση ότι η αύξηση αυτή είναι συστατικό στοιχείο επενδυτικής τακτικής (π.χ "πυραμίδωμα"). Για τοποθετήσεις σε ΑΚ, ETF ή Μετοχές επενδυτικών χαρτοφυλακίων το εν λόγω ποστό μπορεί να φτάσει σε 5%. Ειδικά για τοποθετήσεις σε αυτούσιο χρυσό/ασήμι, το εν λόγω ποσοστό, για εξαιρετικές περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, μπορεί να φθάσει κατά ανώτατο ποσοστό σε 20%.
Καθορίζεται ανώτατο Ποσοστό (περιθώριο) Αποδοχής Ζημιάς (ΠΑΖ) , κατά κανόνα, μέχρι 25% επί της μεγίστης αξίας που εμφάνισε ιστορικά κάθε θέση από τη στιγμή που αγοράστηκε. Με βάση το ορισθέν Ποσοστό Αποδοχής Ζημιάς (ΠΑΖ) υπολογίζεται το Κινητό Όριο Τιμής Πώλησης (Κ.Ο.Τ.Π.). Οι πωλήσεις, στην πράξη, γίνονται σε τιμές της Αγοράς (Market Prices),μετά την διαπίστωση της διάσπασης του Κινητού Όρίου Τιμής Πώλησης (Στο θεωρητικό χφ, που διαχειρίζομαι, οι "πωλήσεις" γίνονται την επόμενη ημέρα της διάσπασης του Κ.Ο.Τ.Π.)
Οι τιμές υπολογίζονται στο κλείσιμο.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΧΦ
Περιλαμβάνει τίτλους επενδύσεων για τους οποίους έχει αποφασισθεί η διακράτηση τους για μακρά περίοδο .
Παρέχει ένα αναγκαίο μίγμα διαφοροποιημένων επενδύσεων, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει χαμηλό λόγο ρίσκου/απόδοσης.Για το σκοπό αυτό διευρύνονται οι επιλογές και σε τίτλους εκτός ελληνικής αγοράς.
Ειδικότερα περιλαμβάνει: Αμοιβαία Κεφάλαια Κρατικών και Εταιρικών Ομολόγων, Διαθεσίμων, Ακίνητα (κυρίως μέσω Α/Κ, Μετοχών, E.T.F.) και Πολύτιμα Μέταλλα (κυρίως σε αυτούσια μέταλλα όπως χρυσά νομίσματα και ράβδοι/πλακίδια χρυσού/ασημιού ή σε μικρότερη έκταση μέσω διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων όπως ETF GLD, ETF SLV ή ΑΚ Μετοχών ορυχείων κ.ά).
Πραγματοποείται ετήσια αναδιάρθρωση του χ/φ (Calendar Rebalancing): Επειδή οι αγορές παρουσιάζουν απρόβλεπτες διακυμάνσεις, η τακτική της αναδιάρθρωσης του χ/φ, π.χ. μια φορά τον χρόνο, στα ανωτέρω καθορισθέντα ποσοστά κατανομής του κεφαλαίου τείνει να προσδίδει ευστάθεια και βελτίωση μακροπρόθεσμα των αποδόσεων.
Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ
Όλες οι τοποθετήσεις διατρέχουν το κίνδυνο σημαντικής μείωσης της αξίας των ή και απαξίωσης τους από την ενδεχόμενη έλευση αρνητικών παραγόντων μη δυνάμενων να προβλεφθούν. Η διαφοροποίηση των επενδύσεων τείνει να μειώνει τον συνολικό κίνδυνο. Σε καμμιά περίπτωση οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές.