Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 28/1/2013












Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ δίνεται  μέσω της παράθεσης επίκαιρων Τίτλων, που σταχυολογούνται από τον ηλεκτρονικό τύπο, ταξινομούνται κατά θεματική ενότητα και παρέχεται η δυνατότητα στον αναγνώστη για επίσκεψη στην οικεία σελίδα κάθε ηλεκτρονικού μέσου που τους φιλοξενεί:

Συνοψίζοντας:


Bill Gross: η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει ακόμα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το περιθώριο χρόνου που κέρδισαν από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, οι πολιτικοί τα τελευταία χρόνια δεν χαρακτηρίζονται για τα οράματα τους για το μέλλον, σημειώνει. "Η καγκελάριος Angela Merkel είναι η μόνη από τους ηγέτες στην Ευρώπη που έχει δείξει θάρρος κατά τη διάρκεια της κρίσης - για μένα είναι μια σύγχρονη Μάργκαρετ Θάτσερ", αναφέρει χαρακτηριστικά. (capital.gr)

Angela Merkel:  ανάγκη δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στις χώρες του νότου που πλήττονται από υψηλή ανεργία μέχρι οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν… «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: αν το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία είναι από 50-60% στους νέους, ή στην Πορτογαλία, ή την Ελλάδα, ίσως ευθύνη μας είναι να λάβουμε μέτρα για τη δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας», μέχρι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να φέρουν τα αποτελέσματά τους…(capital.gr/Κ. Στούπας)

Συντάξεις: Διπλά «κουρεμένες» -και από το πρώτο ευρώ- θα είναι οι συντάξεις που θα καταβάλουν τα Ταμεία την ερχόμενη Πέμπτη 31 Ιανουρίου και την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους οι οποίοι ελάμβαναν στις 31/12/2012, μετά τις γνωστές περικοπές, συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής καθώς και διπλών συντάξεων) συνολικά άνω των 1.000 ευρώ. Πέρα από την αύξηση της παρακράτησης φόρου που ισχύει για όλους τους φορολογουμένους (και κατ' επέκταση και για τους συνταξιούχους) τα Ταμεία μέσω της ΗΔΙΚΑ έχουν εντοπίσει και θα επιβάλουν δύο μειώσεις: Μείωση 1η: Σε ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500 ευρώ, εισφορά 5% στο σύνολο του ποσού. (greekmoney.gr)

 

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ κατά θεματική ενότητα:

 

Α) Θέματα και διαμάχες που κρίνουν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και επηρεάζουν την οικονομία:

Για αυξανόμενα κρούσματα ομάδων που "ζητούν" παροχές και νέες αναβολές σε μεταρρυθμίσεις, κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη.
Ισχυροί ελληνικοί όμιλοι που μαζεύουν «τον αφρό» από τα σήματα που μένουν «ορφανά» από το κλείσιμο αδύναμων κρίκων ή και από την αποχώρηση ορισμένων ξένων εταιρειών. Η χονδρική διανομή, για παράδειγμα, είναι ένας τομέας που
Θα συνεδριάζει κάθε Τετάρτη και Παρασκευή υπό τον Γιάννη Στουρνάρα.
…οι ξένες άμεσες επενδύσεις προς τη χώρα μας υπερδιπλασιάσθηκαν το 2012 στα 2,6 δισ. δολ. από 1,1 δισ. ευρώ του 2011 και έναντι μόλις 300 εκατομμυρίων του 2010.
Μειωμένο κατά 62,8%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 850 εκατ. ευρώ ήταν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Νοέμβριο του 2012…

η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν έχει τελειώσει ακόμα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το περιθώριο χρόνου που κέρδισαν από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις.

Σε περίπου 80 δισ. ευρώ ανέρχεται η ακαθάριστη αξία του μεταλλικού περιεχομένου στο σύνολο των μετρημένων αποθεμάτων της χώρας, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές χώρες της Ευρώπης.

Αυξημένους φόρους κατά 422% πλήρωσαν το 2012 οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με τους φόρους που πλήρωσαν το 2009.

Σταθερά ανοδικές είναι οι εξαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου προς τις αγορές της Ασίας, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα πίσω στην Ελλάδα.

Με τέσσερα μέτρα - τομή για τον άμεσο και λεπτομερή προσδιορισμό του περιουσιακού και καταναλωτικού προφίλ όλων των φορολογουμένων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μπει βαθιά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής από το πρώτο κιόλας τρίμηνο του έτους.

Από τις ευρωπαϊκές αγορές όπου είχαν «μεταναστεύσει» αλλά και από φίλιες χώρες, όπως η Κύπρος, επιστρέφουν σταδιακά στη χώρα οι αποταμιεύσεις Ελλήνων κατοίκων.

Διπλά «κουρεμένες» -και από το πρώτο ευρώ- θα είναι οι συντάξεις που θα καταβάλουν τα Ταμεία την ερχόμενη Πέμπτη 31 Ιανουρίου και την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους οι οποίοι ελάμβαναν στις 31/12/2012, μετά τις γνωστές περικοπές, συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής καθώς και διπλών συντάξεων) συνολικά άνω των 1.000 ευρώ.

Β) Χρηματιστήριο:

Η μεγάλη μεταστροφή είναι εδώ. Και δεν είναι άλλη από τη μαζική μετατόπιση των επενδυτών από τα ομόλογα στις μετοχές..
 
Τα εννέα "γκανιάν" των αναλυτών από την εγχώρια αγορά. Ποιες μετοχές επιλέγονται... παμψηφεί, που υπάρχουν "ενστάσεις".
 
Όταν μια χρηματιστηριακή αγορά έχει καταγράψει άνοδο 53% το τελευταίο εξάμηνο και άνω του 100% από τα χαμηλά της τον περσινό Ιούνιο, δεν μπορείς να την αγνοήσεις, εάν επιθυμείς να θεωρείσαι σοβαρός διαχειριστής κεφαλαίων.

Ποιες εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο και με ποιον τρόπο προσδοκούν να ενισχύσουν τα μεγέθη και την παρουσία τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γ) Διεθνή:

…η Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν "συλλογικά" να διαθέσουν "λίγο περισσότερο χρόνο" για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. "Πρέπει οι Ευρωπαίοι να διανύσουν μαζί το δρόμο"

Η λιτότητα θα πλήξει φέτος τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτιμά ο Ρουμπίνι. Οι κίνδυνοι του fiscal cliff, τα προβλήματα της ευρωζώνης, η Κίνα και η Μ. Ανατολή. Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος Grexit.

Δ) Ενδιαφέροντα Άρθρα:
Η είδηση της εβδομάδας που πέρασε είναι η δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ για την δημιουργία προσωρινών θέσεων εργασίας στις χώρες του νότου που πλήττονται από υψηλή ανεργία μέχρι οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα πετύχει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
 
Το πελατειακό κράτος ανταμείβει καλύτερα κάποιον ανειδίκευτο ή οδηγό συρμού από ένα πιλότο της πολεμικής αεροπορίας, ένα στρατηγό ή ένα λέκτορα του πανεπιστημίου…
Ποιος έδωσε το δικαίωμα στις σκληρές πελατειακές συντεχνίες και το παρακράτος τους να ασελγούν επί της κοινωνίας;
 
Οταν πολλά πράγματα αλλάζουν και μάλιστα αρκετά γρήγορα, είναι σαφές ότι αυξάνεται από ψυχολογικής πλευράς και η αίσθηση του κινδύνου. Πόσο δικαιολογημένη είναι η αίσθηση αυτή στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία;

Αν και τώρα με μια τρικομματική κυβέρνηση αριστερών αποχρώσεων δεν απαλλαγούμε από το αποτυχημένο κράτος επιχειρηματία δεν θα απαλλαγούμε ποτέ. Και τότε όλα παίζονται. Ακόμη και η έξοδος από το ευρώ.


Ε) Λοιπά Θέματα:

Τι προβλέπουν οι ειδικοί για τις τιμές, τη ζήτηση και τη "φούσκα" σε καταστήματα και σπίτια Γιατί η ανάκαμψη... αγνοείται.
 
Η κοινωνική και εργασιακή ειρήνη θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της δημοσιονομικής επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος γι'Α αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και μέρες σήμανε «συναγερμός» για το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το ζήτημα των απεργών στο μετρό και στις συγκοινωνίες.
Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να κατεβούν στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης,…

 

 

Επίσης,
a) διαβάστε

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Η Αμερική αύριο)

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μιαμικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (η Αμάλθεια και οι άλλοι)

β) ακούστε
γ) χαμογελάστε!
δ) φιλοσοφείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: