Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (η Ελλάδα θα ανακάμψει;)


η Ελλάδα θα ανακάμψει;

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μόλις προ ολίγων εβδομάδων έφτασε σε χαμηλά που στην ιστορία του είναι ερώτημα αν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο.

Στις 10/1/2012, η τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών Μετοχών διαμορφώθηκε λίγο πιο κάτω από το 10% της υψηλότερης τιμής του το έτος 2009.

Ανάλογη συμπεριφορά είχε σημειώσει στην περίοδο του χρηματιστηριακού κράχ ο Dow Jones Industrial (από 400 περίπου μονάδες το 1929 μειώθηκε σε 40 περίπου μονάδες το 1933).

Αν δεχτούμε ότι οι χρηματιστηριακές διακυμάνσεις σε σημαντικό ποσοστό οφείλονται σε θεμελιώδη αίτια, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι το μέλλον του ελληνικού χρηματιστηρίου προμηνύεται να κυριαρχείται από έντονες διακυμάνσεις αλλά με σαφή όμως ανοδική τάση ακολουθώντας μακροπρόθεσμα το υπόδειγμα συμπεριφοράς του  Dow Jones Indu στην περίοδο που ακολούθησε μετά το 1933.




Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 ήταν μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής ύφεσης που διήρκησε από ένα μέχρι δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Η Κυβέρνηση των  ΗΠΑ για να αναστρέψει την άσχημη οικονομική κατάσταση (σοβαρή πτώση στο ΑΕΠ) ακολούθησε τελικά τις συμβουλές του Κέυνς, ο οποίος  πρότεινε την άνοδο των δημοσίων δαπανών και γενικά  την  παρέμβαση του κράτους στην χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά όμως δεν έγιναν αμέσως αλλά χρειάστηκε να φτάσουν στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο για πλήρη δραστηριοποίηση.
Στην ενδιάμεσο περίοδο οι χρηματιστηριακές διακυμάνσεις ήταν φοβερά έντονες, διατηρώντας όμως την μακροχρόνια ανοδική τάση τους.


Κατά ανάλογο τρόπο με ό,τι συνέβη στις ΗΠΑ τότε, και έχοντας στον νου την σημερινή  εικόνα  της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαμε ίσως να αναμένουμε, ότι αργά ή γρήγορα όλοι οι παράγοντες της πραγματικής και χρηματικής οικονομίας στην Ευρώπη θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει, σήμερα,  ο παγκόσμιος ανταγωνισμός με αιχμή του δόρατος τις Ασιατικές χώρες (κυρίως Κίνα, Ινδίες).

Σε αυτό το περιβάλλον, κατά την άποψη μου, μια ελαφρά, τουλάχιστον, ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ είναι εύλογα αναμενόμενη. Θα συνέβαλε οι δημόσιες δαπάνες να ξοδεύονται ως αναγκαία επιδόματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των ανέργων κτλ., με κύριο στόχο όχι την  αναδιανομή του εισοδήματος αλλά την επανόρθωση της ισορροπίας (αύξηση της παραγωγής, απασχόλησης, κ.λ.π.). Επίσης ένα πρόγραμμα ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για τις πιο ασθενείς οικονομίες της, φαίνεται αναγκαίο. Αυτό το πρόγραμμα  πρέπει  να περιλαμβάνει τη μείωση της φορολογίας κάτι που είναι πλήρως συμβατό και στην νοοτροπία του Κέυνς (όχι αύξηση των φόρων σε περιόδους κρίσης).

Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα η ανάπτυξη είναι πιθανόν θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί εφόσον βέβαια η σχεδιαζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα ανατραπεί από αστάθμητους παράγοντες.
Η πολιτική ενότητα είναι αναπόφευκτη να συνεχισθεί και  προς τούτο εκτιμώ να συνδράμουν  τα κόμματα που μπορούν να σχηματίζουν Κυβέρνηση. Η αδυναμία του διοικητικού μηχανισμού θα τείνει διαχρονικά να μειώνεται υπό την ευρωπαϊκή ενθάρρυνση και παροχή όποιας τεχνογνωσίας και η νέα «διοικητική μηχανή» που θα αναδύεται να συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασία και δημοσιονομική σταθερότητα.
Με άλλα λόγια, Η χώρα μας χρειάζεται ένα κράτος που λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Έχει γίνει αντιληπτό στην ανωτάτη ηγεσία της χώρας πόσο απηρχαιωμένες είναι δομές και αντιλήψεις στην χώρα και πόσο την κρατούν δέσμια σε κάθε καλή αναπτυξιακή πρωτοβουλία των πολιτών της. Είναι λοιπόν ώριμη η κατάσταση τα πάντα να αλλάξουν και προς την κατεύθυνση αυτή η νομοθεσία βαδίζει.
Απαραίτητη είναι και η βαθμιαία αντικατάσταση εκείνου του μέρους του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού, του οποίου η κουλτούρα διακατέχεται μονοσήμαντα από τάσεις αναδιανομής των εισοδημάτων και μόνο χωρίς όρια και όρους από ένα άλλο προσωπικό δημιουργικής, αναπτυξιακής και δίκαιης πολιτικής και προπάντων έντιμων και άρτια τεχνικά και επαγγελματικά κατηρτισμένων ατόμων.

Η επιστροφή της σταθερότητας στον τόπο μας μετά από πολλά μα πολλά χρόνια θα συνοδευτεί και από την επιστροφή δισεκατομμυρίων ευρώ των ελλήνων, που ο φόβος  ή και απαξίωσης τους, τους έστρεψαν στην φυγή από την Πατρίδα τους.

Είναι γνωστό «Για να προσελκύσεις ξένες επενδύσεις, οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια νομική σταθερότητα»

Η επίτευξη σταθερότητας, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής, που πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί, αποτελεί όρο επιβίωσης μας. Η αβεβαιότητα όσο και αν φαίνεται ότι σήμερα έχει αυξηθεί πρέπει να περιοριστεί. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτών και του κράτους πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί  και είναι ο καταλύτης της ανάπτυξης.

Η  αισιοδοξία μας δίνει τη δύναμη να  λέμε την γνώμη μας και να δίνουμε τη μάχη για θετικά αποτελέσματα και να μην καταλήγουμε ριψάσπιδες σε δύσκολους καιρούς.


 Βλέπε:


Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑ
ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΧΦ

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΦ

ΤΟ ΧΦ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


Η απόδειξη του κάτι!
..και τώρα τι κάνουμε;
η αλληλέγγυα στάση είναι η λύση

Αν οι Έλληνες γίνουν πιο επιθετικοί, ...
 Ο Κόσμος όπως τον βλέπω εγώ



                                   

                        For a Pessimist I'm pretty Optimistic

Δεν υπάρχουν σχόλια: