Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 26/3/2013












Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ δίνεται  μέσω της παράθεσης επίκαιρων Τίτλων, που σταχυολογούνται από τον ηλεκτρονικό τύπο, ταξινομούνται κατά θεματική ενότητα και παρέχεται η δυνατότητα στον αναγνώστη για επίσκεψη στην οικεία σελίδα κάθε ηλεκτρονικού μέσου που τους φιλοξενεί:

Συνοψίζοντας:


Κύπρος: κατανοούμε την οργή των καταθετών, μικρών και μεγάλων. Αυτό που επιχειρεί να τους κάνει η Μέρκελ είναι αδιανόητο και επικίνδυνο. Προσπαθούμε, τέλος, να καταλάβουμε την ελίτ της Κύπρου. Πως παρασύρθηκε τόσο εύκολα από την μέθη των κερδών που της απόφερε η διαχείριση των ρωσικών κεφαλαίων και ξέχασε ανοικτές τις πόρτες. Είναι τεράστια η ευθύνη της. Πριν από δύο χρόνια, όταν φάνηκε το πρόβλημα, υπήρχαν επιλογές. Τώρα είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Ή αλλιώς, μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας. (capital.gr/Θ. Μαυρίδης)



Κύπρος: Ο παραλογισμός του εγχειρήματος που πρότεινε το Eurogroup έγκειται τόσο στην διαφοροποίηση της προσέγγισης διάσωσης των τραπεζών άλλων κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όσο και στην ελλειμματική λειτουργία του Ευρωσυστήματος, όπου έχοντας αναλάβει χρέη κεντρικής τράπεζας των κρατών - μελών (νομισματικά τουλάχιστον) προφανώς δεν πληροί τις λειτουργίες που του έχουν εμπιστευτεί τα κράτη - μέλη…

Η πρόφαση ήταν τόσο γελοία όσο και η πρόταση: η πάταξη του "μαύρου χρήματος"…

Σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα που "σέβεται τον εαυτό της" έχει το δικό της φορολογικό παράδεισο (Ελβετία, Isle of Man, Μονακό, Ανδόρρα, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν, Σαν Μαρίνο, Βέλγιο, Μάλτα και φυσικά Κύπρος)



…εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν πολλές. (α) η πρόταση της Κυπριακής Εκκλησίας, που είναι εν πολλοίς σημειολογική, αλλά ενδεικτική της συστράτευσης της Κυπριακής κοινωνίας, β) τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων και συμμετοχής κατά 20%, στο φυσικό αέριο, γ) προπώληση δικαιωμάτων προαίρεσης μελλοντικής αγοράς του ιδίου του φυσικού αερίου, δ) επιμήκυνση της αποπληρωμής των Ομολόγων Κυπριακού Δημοσίου κατόπιν συμφωνίας με τους ομολογιούχους, ε) χρονική δέσμευση των καταθέσεων με τη σύμφωνη γνώμη των καταθετών, κατόπιν συμφωνίας με εκείνους, και ανταλλαγμάτων, στ) Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου από κάποιους που θα προτίθενται να πάρουν τον έλεγχο των τραπεζών αυτών,ζ) και το πιο πιθανόν, οποιοσδήποτε συνδυασμός των παραπάνω.

 (capital.gr/ΑΓΗΣ ΒΕΡΟΥΤΗΣ)




Κύπρος: Οι Γερμανοί  είναι σκληροί, άκαμπτοι, αλλά μεθοδικοί και θεωρούν ότι πρέπει να επιβάλλουν σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το  «νοικοκυριό» που πιστεύουν αυτοί και εκτιμούν ότι οι πάντες πρέπει να το ασπασθούν αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φτιάξουν το δικό τους νοικοκυριό.

Αυτά είναι που αγνόησαν οι Κύπριοι και «πήγαν αδιάβαστοι και χωρίς σχέδιο στις Βρυξέλλες» όπως πολύ σωστά σχολίασε  ο  Αρχιεπίσκοπός τους Χρυσόστομος και «έβγαλαν όπλο στο τραπέζι χωρίς σφαίρα  στην θαλάμη του» όπως επίσης εύστοχα παρατήρησε  και ο πρώην πρόεδρος τους κ. Γ. Βασιλείου…

Υπάρχει όμως και  η λύση της «αντεπίθεσης» ως ίσος προς ίσον μέσα στην Ευρώπη προσδιορίζοντας ορίζοντες στην ελληνική οικονομία και χαράζοντας τα επίπεδα συνεργασίας με τα κράτη - μέλη.
Εάν σοβαρευτούμε λοιπόν ως χώρα γενικά στον τομέα της ενέργειας και ξεπεράσουμε τις  καταστροφικές σοβιετικές αντιλήψεις για τον κυρίαρχο ρόλο του κράτους έχουμε περιθώρια να βάλουμε στο τραπέζι και τους Γερμανούς  και τους Ρώσους αλλά με τους δικούς μας όρους. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί έχουμε να προσφέρουμε πολλά. Η ενέργεια είναι ό,τι μας μένει πλέον για ανάπτυξη ουσίας. (capital.gr/Γ. Κράλογλου)


Ευρωζώνη: Αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα είναι ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, ακολουθώντας στενά εθνικά συμφέροντα, απέτυχαν να υπερασπιστούν το κοινό καλό. Ωστόσο, ο βασικός κίνδυνος που θέλω να τονίσω, δεν είναι κάποιο μεγάλο ατύχημα. Δεν αποκλείεται βέβαια να συμβεί. Αλλά υποψιάζομαι ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις επανειλημμένα λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις της ευρωζώνης. Οι επιπτώσεις είναι αργές αλλά αθροιστικές.
Από αυτές, η πιο επιβλαβής είναι η πολιτική της ασύμμετρης προσαρμογής μέσω της λιτότητας…Αν τουλάχιστον η λιτότητα στο Νότο είχε αντισταθμιστεί με δημοσιονομική επέκταση στο Βορρά, η συνολική δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης θα ήταν σε μακροοικονομικό επίπεδο ουδέτερη…(euro2day.gr/ftcom).










Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ κατά θεματική ενότητα:



Α) Θέματα και διαμάχες που κρίνουν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και επηρεάζουν την οικονομία:






Επιχείρηση αναστροφής κλίματος για το θέμα Κύπρου, αλλά και ετοιμασίας "εκκρεμοτήτων" στην διαθεσιμότητα, στους φόρους, στις αποκρατικοποιήσεις, στις τράπεζες, αλλά και για το "δημοσιονομικό κενό". Στόχος να μην δοθούν "αφορμές" στην τρόικα που προγραμματίζεται να φτάσει σε 1 εβδομάδα με... άγνωστες διαθέσεις.




Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μπορεί να απέτρεψε την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, αλλά οι κάτοικοι της μικρής χώρας της Ανατολικής Μεσογείου κάθε άλλο παρά έχουν λόγο να γιορτάζουν.




Η συμφωνία του Eurogroup εγείρει έντονες ανησυχίες για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, που χάνει έναν από τους δύο βασικούς της «πυλώνες» -τον τραπεζικό τομέα- και βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση.




Ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και Αλ. Τσίπρα, Αλ. Παπαρήγα με στόχο να μην δημιουργείται αναταραχή στο εσωτερικό.




Προδιαγεγραμμένη ήταν, όπως υποστηρίζει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, η πορεία των γεγονότων την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές δίνουν μια εικόνα που δεν προσιδιάζει με το σκηνικό σκληρών αντεγκλήσεων που συνοδεύτηκαν μάλιστα από την απειλή παραίτησης του κύπριου προέδρου.




Τεράστια ποσά «έκαναν φτερά» από τις κυπριακές τράπεζες, την ώρα που αυτές ήταν κλειστές και ενώ οι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM για αναλήψεις με πλαφόν μόλις 100 ευρώ ανά λογαριασμό και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.




Ανοιχτό παραμένει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής Νικόλα Παπαδόπουλο, το ενδεχόμενο εξόδου...





Β) Χρηματιστήριο:




Τρεις έγκυροι αναλυτές που μιλούν στο Capital.gr για τον αντίκτυπο του κυπριακού προβλήματος στην ελληνική αγορά, δεν υποτιμούν τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα "ατύχημα", είναι όμως αισιόδοξοι ότι θα η τελική λύση θα μπορούσε τα επόμενα 24ωρα να πυροδοτήσει μια ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.





Γ) Διεθνή:

Βόμβα:Μοντέλο για την Ευρωζώνη το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο!

Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη, λέει ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη του στο Reuters. Και άλλες χώρες ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα.




Τους τελευταίους οχτώ μήνες πριν ξεσπάσει η κυπριακή κρίση, πολλοί μου υπενθύμιζαν συχνά, αρκετές φορές με ένα μειδίαμα, μια πρόβλεψη που είχα κάνει στα τέλη του Νοεμβρίου του 2011. Σε αυτές εδώ τις σελίδες, είχα διακηρύξει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν 10 μέρες να σώσουν το ευρώ.



Δ) Ενδιαφέροντα Άρθρα:




Οι Κύπριοι έχουν να επιλέξουν μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Μεταξύ της ανιστόρητης πολιτικής Μέρκελ και της ακόρεστης δίψας του Πούτιν για χρήμα και εξουσία. Αν αυτές είναι οι δύο επιλογές που έχει να κάνει η Κύπρος, τότε δυστυχώς το παιγνίδι είναι χαμένο. Έτσι ή αλλιώς.




Προσωπικά απορρίπτω όλα τα σενάρια και θεωρίες περί εκβιασμού των Κυπρίων εκ μέρους των Γερμανών, της τρόικας και της Ευρώπης κτλ. κτλ. Μια ζωή συνωμοσίες βλέπουμε σε αυτή τη χώρα και ανύπαρκτους εχθρούς, με σκοπό να δικαιολογήσουμε την ανεπάρκειά μας. Έλεος κύριοι.




Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε, για μια σε βάθος συζήτηση αναφορικά στη σκοπιμότητα δημιουργίας μιας δεύτερης νομισματικής ζώνης με χώρες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο βαθμό σκληρότητος του σημερινού Ευρώ που ουσιαστικά είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των πλεονασματικών χωρών της Ευρωζώνης.




Η αυτολογοκρισία μίας κορυφαίας εφημερίδας της Ισπανίας με την απόσυρση άρθρου υβριστικού στην Μέρκελ είναι μεν αντιδεοντολογική αλλά περνάει ένα μήνυμα. Οι Νότιοι πρέπει να περιφρουρήσουν αξίες και εθνική κυριαρχία μόνο με σοβαρότητα. Τα καραγκιοζιλίκια της Ιταλίας και οι ελληνοκυπριακοί πολιτικοί αλαλαγμοί "Ζήτω το όχι" μαζί με κομματικές κουτοπονηριές δεν προσφέρουν τίποτε.




Τους τελευταίους οχτώ μήνες πριν ξεσπάσει η κυπριακή κρίση, πολλοί μου υπενθύμιζαν συχνά, αρκετές φορές με ένα μειδίαμα, μια πρόβλεψη που είχα κάνει στα τέλη του Νοεμβρίου του 2011. Σε αυτές εδώ τις σελίδες, είχα διακηρύξει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν 10 μέρες να σώσουν το ευρώ.







Ε) Λοιπά Θέματα:



Ελληνικές φυλακές: Τρία θέματα που «καίνε»...

Μετά την απόδραση των ένδεκα αλβανών κρατουμένων, υπό πολεμικές συνθήκες, από τις φυλακές Τρικάλων τις μεταμεσονύχτιες ώρες της περασμένης Παρασκευής...




Μηνύματα στη Δύση εναντίον της ξένης ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών έστειλε ο νέος Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, από τη Μόσχα, την οποία επέλεξε για την πρώτη του επίσημη προεδρική επίσκεψη.


                                                         ----------------------------------- 



a) διαβάστε

β) ακούστε
γ) χαμογελάστε!
δ) φιλοσοφείτε!
ε) επενδύστε!


Μουσικές Επιλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: