Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (η Αποταμίευση)

27/1/2011

Η Αποταμίευση
Η 31η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα ορόσημο, για τα σύγχρονα νοικοκυριά, καθώς έχει καθιερωθεί, ως η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Αποταμίευση σημαίνει να περιορίζουμε την κατανάλωση του σήμερα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του αύριο. Ειδικά σήμερα, που οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί, κατακόρυφα, η αποταμίευση αποτελεί τη χρυσή εφεδρεία. Εάν, κάποιος σκεφτεί  τις μελλοντικές ανάγκες του όπως π.χ. απόκτηση οικογένειας, κατοικίας , αυτοκινήτου, εκπαίδευσης παιδιών, πολυδάπανων ταξιδιών, ψυχαγωγίας αλλά και μετά τη συνταξιοδότησή του, μπορεί να αντιληφθεί ότι μόνο, με τη μακροχρόνια και συστηματική αποταμίευση, θα μπορεί να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές μέλλον.
Πολλοί όμως δεν αποταμιεύουν είτε διότι πιστεύουν στο μέλλον θα κερδίσουν πολλά, είτε διότι θέλουν ν απολαύσουν τη ζωή τώρα σαν να μην υπάρχει αύριο, αύριο με αυξημένες και ιδιαίτερα απαιτητικές ανάγκες.
Κανείς δεν πλουτίζει από το γεγονός και μόνο ότι κερδίζει  πολλά. Αυτό δεν φτάνει. Είναι πολύ καλή προϋπόθεση, χρειάζεται όμως να θωρακιστεί και η αποταμίευση είναι η κατάλληλη λύση. Γίνετε πλούσιοι από την αποταμίευση, είναι εύκολη και απολαυστική. Με την αποταμίευση θα αποκτήστε ένα σημαντικό κεφάλαιο, χωρίς να το καταλάβετε. Όσοι δεν αποταμιεύουν μαζεύουν χρέη. Αρχίστε να αποταμιεύετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, από 18 ή 19 ή 20 ετών ή ακόμα οι γονείς με τη γέννηση του παιδιού τους και για λογαριασμό του. Ξεκινήστε να αποταμιεύετε τουλάχιστον το 10% του εισοδήματος σας και οι ποιο απαιτητικοί από τον εαυτόν τους μέχρι και το 50%. Για παράδειγμα, αν το μηνιαίο εισόδημα σας ανέρχεται σε 700 € και το ποσοστό αποταμίευσης είναι 10% αμέσως εξοικονομείτε 70 €. Όταν το εισόδημα σας αυξηθεί σε 1000€, μπορείτε να αυξήσετε το ποσοστό αποταμίευσης σε 20% για το επιπλέον εισόδημα. Έτσι το αποταμιευόμενο ποσό θα φτάσει σε 130€ (10%Χ700+20%Χ300) και αυτό συνεχίζεται μέχρι το επιθυμητό και δυνατό επίπεδο αποταμίευσης. Αν δεν μπορέσετε να επιτύχετε την αναγκαία ελάχιστη αποταμίευση όταν το εισόδημα σας είναι χαμηλό δεν θα μπορέσετε να το κάνετε όταν το εισόδημα σας θα μεγαλώνει. Αναλογιστείτε πόσο σημαντικά θα αξίζουν τα σημερινά αποταμιευόμενα χρήματα στο μέλλον. Ένα ευρώ την ημέρα, για παράδειγμα, έχει μικρή αξία. Όμως αν υπολογισθεί σε ημερήσια βάση η αποταμίευση του και για βάθος χρόνου  25, 30 και 35 χρόνια τότε η αξία φτάνει σε 26χιλ €, 41χιλ.€ και 62χιλ.€ αντίστοιχα με επιτόκιο 8%. Δηλαδή αν η ημερήσια  αποταμίευση φτάσει μόλις σε 5€, τότε σε 35 χρόνια η αξία τους θα ξεπερνά τις 300χιλ.€ ή ακόμα αν βελτιωθεί η απόδοση σε 12% τότε διαμορφώνεται μια μελλοντική αξία μεγαλύτερη από 770χιλ.€
Ακόμα αν υπολογίσουμε απόδοση 15%, που οι αγορές προσφέρονται προς τούτο και με οδηγό βέβαια ένα κατάλληλο Επενδυτικό Σχέδιο και πάντα εύνοια την Καλή Τύχη, τότε η ημερήσια αποταμίευση των μόλις 5 € σε κάνει εκατομμυριούχο αφού σε 35 χρόνια η αξία τους θα ξεπερνά το 1,5εκ.€!!!
Δεν υπάρχει επιτυχημένος ιδρυτής επιχείρησης ή γενικά πλούσιος άνθρωπος που να μην ήταν οικονόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: