Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (The BEE markets)

28/1/2011

The BEE markets
Προφανώς δεν αφορά  στην αγορά των μελισσών ούτε στα μελίσσια. Είναι ένα νέο ακρωνύμιο που θέλει να ανταγωνιστεί, ως νέο, τα υπάρχοντα ανάλογα του, που είναι οι BRICs και  τα PIIGSs και να κερδίσει μια θέση στον ήλιο των επενδύσεων.
 Οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες (Big Emerging Economy) ανεξαρτήτως που η επενδυτική  στρατηγική τις κατατάσσει είτε ως BRICs είτε ως  PIIGSs ή CIVETS και τέλος είτε ως BEEs ή Next Eleven "N-11" countries ένα είναι το γεγονός, πως χώρες όπως η Κίνα, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες, η Ν. Κορέα, το Μεξικό, η Ρωσία, η Χιλή, Βραζιλία και άλλες  συγκεντρώνουν περίπου το 75-80% των διεθνών συναλλαγματικών διαθεσίμων. Τα μετρητά, λέει το αξίωμα, είναι ο βασιλιάς. Η  Κίνα, λένε οι Αναλυτές, είναι αυτή που  ιδιαίτερα ξεχωρίζει.
Η Κίνα είναι η μόνη οικονομία που αναπτύσσεται με την «ταχύτητα του φωτός» και αναμένεται να  φτάσει το 11% το 2011 ο ρυθμός ανάπτυξης της. Οι καταναλωτές της Κίνας θα δαπανήσουν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτό το έτος για εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες και το 5ετές σχέδιο της κυβέρνησης  θα ενισχύσει αυτούς τους αριθμούς χρόνο με το χρόνο.
Δισεκατομμύρια δολάρια των άμεσων ξένων επενδύσεων συνεχίζουν κατά κύματα να φθάνουν  στη χώρα. Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας εξακολουθεί να διασφαλίζει την συνεχή ανάπτυξη για 22 συνεχόμενους μήνες και με τις τελευταίες μετρήσεις να υποδεικνύουν τη συνέχιση της  οικονομικής ανάπτυξης
Αλλά και οι άλλες αναδυόμενες οικονομίες δεν υστερούν σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Η Χιλή, καλά τοποθετημένη στην αγορά των εμπορευμάτων, λόγω πλούσιων φυσικών πόρων, αναμένει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης  (2011:6,2%, 2012:5,4%) σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικού κόστους και μικρών ελλειμμάτων στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών. Η Ρωσία φαίνεται να επιδιώκει την ανάπτυξη της με κεντρικό άξονα τους φυσικούς πόρους που διαθέτει. Για τη διετία 2011-2012, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξη άνω του 4,3% ετησίως. Η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα την ευνοούν. Επίσης η Ινδονησία εμφανίζεται στη λίστα του ΟΟΣΑ με προβλεπόμενους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για την διετία 2011-2012.
Στο παρών  site, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ρίξει μια περαιτέρω ματιά, έχουν αναρτηθεί στοιχεία για χώρες του ΟΟΣΑ και για ορισμένες μη μέλη του.
Στο χρηματιστήριο της ΝΥ πολλές επιχειρήσεις των ανωτέρω χωρών είναι εισηγμένες και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει και Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια που επενδύουν σε δείκτες των εν λόγω χωρών, μέρος των οποίων έχει συμπεριληφθεί στα τρία χαρτοφυλάκια της ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ
Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος επενδυτής πρέπει να σταθμίσει μεταξύ άλλων και τους πολιτικούς κινδύνους που ενδεχόμενα κρύβουν οι υποψήφιες για επένδυση  χώρες. Επίσης να εξετάσει την αποτίμηση τους , αποφεύγοντας υπερτιμημένες αξίες (π.χ. πιθανόν αυτή την περίοδο οι Ινδίες).  Άποψη και θέση μου είναι σε κάθε επένδυση να ορίζω το ποσοστό κινδύνου που είμαι διαθέσιμος να αναλάβω. Συνήθως ορίζω ένα Περιθώριο Αποδοχής Ζημιών ίσο με 25% ώστε να διασώζεται, όσο το δυνατόν, κεφάλαιο και κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: