8/2/2011
Πολιτική προσέγγιση:
Οικονομική, δημογραφική προσέγγιση:
η Αίγυπτος
H Αίγυπτος είναι μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής . Καλύπτει μια έκταση 1.001.450 km2 και ο πληθυσμός της, που στο μεγαλύτερο μέρος του ζεί κοντά στις όχθες του ζωοδότη ποταμού Νείλου, ανέρχεται σε 80 εκ. περίπου. Μεγάλες περιοχές της Ερήμου Σαχάρας είναι αραιοκατοικημένες.
Το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα, στο οποίο μαζί με την Αλεξάνδρεια και σε άλλες μεγάλες αστικές πόλεις κατά μήκος του Νείλου ζει περισσότερο από το ήμισυ του αστικού πληθυσμού.
Λόγω και της γεωγραφικής της θέσης όπου μέσω της χερσονήσου του Σινά συνδέει την Αφρική με την νοτιοδυτική Ασία, είναι διηπειρωτική χώρα και θεωρείται μια μεγάλη δύναμη στη Βόρεια Αφρική, τη Μεσόγειο Θάλασσα στον Ισλαμικό κόσμο και την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι ταραχές που ξέσπασαν αυτές τις ημέρες την έφεραν στην επικαιρότητα.
Πρίν λίγο καιρό οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες «έχρισαν» την Αίγυπτο ως το επόμενο μεγάλο γεγονός στον κόσμο των αναδυόμενων αγορών.
Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, η πολιτική σταθερότητα (αν και το τελευταίο καιρό είχαν καταγραφεί οι πρώτες ανησυχίες), οι σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού και υποδομών, η διεθνής αναγνώριση για δημιουργία συνθηκών διαφάνειας και οικονομικής ελευθερίας στους θεσμούς της την κατέτασαν υψηλά μεταξύ των αναδυομένων χωρών.
Τι συναίβει και τα πράγματα άλλαξαν τόσο απότομα.
Διαβάζοντας τον ηλεκτρονικό τύπο μπόρεσα να συνοψίσω τα εξής:
Πολιτική προσέγγιση:
Έχει μεγάλη σημασία στο διεθνή χώρο ποιά θα είναι η νέα πολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει, διότι η Αίγυπτος έχει μεγίστη γεωπολιτική σημασία για όλες τις μεγάλες χώρες του πλανήτη και συνάμα αποτελεί κόμβο του διεθνούς εμπορίου, ιδιαίτερα της μεταφοράς πετρελαίου.
Οι ΗΠΑ, στις πρώτες αντιδράσεις τους, κάνουν λόγο για ανάγκη ομαλής μετάβασης χωρίς να υπάρξει πολιτικό κενό, ενώ το Ισραήλ δείχνει, να ενδιαφέρεται «υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας» θεωρώντας την αμερικάνικη πολιτική ως αφελή. Είναι πολύ νωρίς, όμως, να αποκρυπτογραφηθούν οι πραγματικές προθέσεις των χωρών που ενδιαφέρονται για όλη την περιοχή.
Όσον μας αφορά, πρόσφατα η Αίγυπτος είχε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οικονομική, δημογραφική προσέγγιση:
Η τρέχουσα πολιτική αναταραχή δεν είναι το πραγματικό εμπόδιο που θα κρατήσει την Αίγυπτο από το να γίνει top αναδυόμενης αγοράς, αλλά όπως εκτιμάται, η αύξηση του πληθυσμού της.
Το 1980 ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 40 εκ. απο 12 εκ. το 1911 και για να ξεπεράσει σήμερα τα 80 εκ. ανθρώπους.
Από τους αριθμούς αυτούς προκύπτει ότι ο πληθυσμός της Αιγύπτου αυξάνεται, κατά μέσο ετήσιο όρο, πάρα πολύ γρήγορα τόσο στην περίοδο 1911-1980 (1,9%) όσο και στις τελευταίες τρείς δεκαετίες (2,2%).
Με δεδομένο ότι το μόνο εύφορο τμήμα γης είναι αυτό που βρέχει ο Νείλος ποταμός, η επάρκεια τροφίμων είναι συγκριτικά περιορισμένη. Ακόμα και παρά τα έργα που υπερδιπλασίασαν τη δυναμικότητά άρδευσης της χώρας υπάρχει υστέρηση στην προσφορά αγαθών, διότι η ταχύτητα αύξησης του πληθυσμού και η οικοδόμηση κατοικιών γενικά κοντά στο νερό αυξάνει ταχύτερα τις ανάγκες.
Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ότι η δημογραφική έκρηξη απορροφά σημαντικό μέρος των πόρων της χώρας και εμποδίζει την βιώσιμη ανάπτυξη. Προς την αρνητική αυτή εξέλιξη συμβάλλουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τις αντιλήψεις περί ανάπτυξης και ευημερίας που επικρατούν, η πολιτική σταθερότητα, οι ανταγωνισμοί των χωρών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, κυρίως όταν καταλήγουν σε καταστροφικούς πολέμους, κ.ά.
Κάθε ένας πρέπει να λάβει υπόψη τα διδάγματα της Αιγύπτου, είναι κοινά για όλους και δείχνουν την ανάγκη για μια συνολική παγκόσμια προσπάθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου