14/02/2011
Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό ύψος ίσως, σε πρώτη ανάγνωση, φτάνει στο τέλος της, διότι μακροπρόθεσμα δεν ωφελεί τις οικονομίες.
τα Επιτόκια
Στο σχόλιο μου με τίτλο «Χαμηλά Επιτόκια, Υψηλή Ανεργία;» κατέληγα ότι η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των επιτοκίων σε πολύ χαμηλό ύψος δεν φαίνεται να ευνοεί την οικονομία, διότι τείνει να συνδέεται με υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Τα επιτόκια διαμορφώθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω των έκτακτων και αναγκαίων αντισυμβατικών μέτρων των Κεντρικών Τραπεζών που, ως γνωστόν, οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές περιστάσεις το επέβαλαν.
Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό ύψος ίσως, σε πρώτη ανάγνωση, φτάνει στο τέλος της, διότι μακροπρόθεσμα δεν ωφελεί τις οικονομίες.
Όμως μια αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως να καθυστερήσει από αντιξοότητες σχετικά με την εξέλιξη της κρίσης του χρέους μεταξύ των μελών κρατών της ΕΕ. Λογικά, πρώτα πρέπει να προηγηθεί, κάθε αναγκαία διευθέτηση των χρεών των ευρωπαϊκών χωρών και στη συνέχεια να επανέλθει η ΕΚΤ στο συμβατικό ρόλο της , που είναι η ρύθμιση της προσφοράς χρήματος μέσω της αυξομείωσης του επιτοκίου.
Επίσης το ίδιο πιθανόν να συμβεί και στις ΗΠΑ, δηλαδή να καθυστερήσει η ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων, παρ΄ ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική και τα χαμηλά επιτόκια δεν απέφεραν τόσο θετικά αποτελέσματα στο τομέα της απασχόλησης όσο χρειάζονται για ταχεία μείωση του μεγάλου αριθμού των ανέργων.
Ενδεικτικό, ίσως, των μελλοντικών αργών ρυθμών προσαρμογής είναι η δήλωση του Διευθυντή Προϋπολογισμού του
Λευκού Οίκου, οποίος δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ του 2012 θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος συνολικού ύψους $1,1 τρισ. σε περίοδο 10 ετών.
Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλει, σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου της Fed Bernanke και ο χαμηλός πληθωρισμός.
Επιπλέον, η ΕΚΤ είναι «όμηρος» της Fed, που δεν θέλει να δει απότομη ανατίμηση του ευρώ. Συνεπώς, η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να σπεύσει σε μια αύξηση των επιτοκίων και «υιοθετεί» στάση αναμονής.
Ωστόσο, έμμεσα προκύπτει ότι αν η οικονομία στις ΗΠΑ αρχίσει να αναπτύσσεται με ταχύτητα και αυξηθεί ο κίνδυνος ενίσχυσης του πληθωρισμού, η Fed θα αλλάξει τη νομισματική πολιτική σε συσταλτική (αύξηση επιτοκίων).
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,1 τρισ. δολ. την επόμενη δεκαετία που ανακοίνωσε, σήμερα 14/2/2011, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ίσως αποδειχθεί το πρώτο σοβαρό βήμα προς τον εξορθολογισμό και έλεγχο του κρατικού χρέους.
«Η ανάληψη δράσης με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τον περιορισμό των μελλοντικών ελλειμμάτων δεν θα ενισχύσει μόνο την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο αλλά θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά οφέλη και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο όσον αφορά τα επιτόκια και την αύξηση της εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», σημείωσε ο επικεφαλής της Fed.
Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τα εξελίξεις. Στο βαθμό που διευθετούνται χρέη στην Ευρώπη, το αργότερο, μέχρι 25 Μαρτίου 2011 και οι ΗΠΑ δημοσιονομικά εξυγιαίνονται, το σενάριο της οικονομικής ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες χώρες έχει μέλλον.
Για τη χώρα μας έχει επιπρόσθετη βαρύτητα. Η τακτοποίηση του χρέους της μεταξύ άλλων θα την βοηθούσε να αποφύγει στο μέλλον το ενδεχόμενο των πρόσθετων επιβαρύνσεων στο κόστος χρήματος από αυξημένα επιτόκια.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως Κίνα, Βραζιλία, Ινδονησία κ.ά. ήδη τα επιτόκια έχουν ανέβει ως αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές τάσεις που η ταχεία ανάπτυξη, πολλές φορές, προκαλεί. Εχει παρατηρηθεί, στα τελευταία χρόνια, ότι οι μεταβολές στις αναδυόμενες χώρες μεταφέρονται στις ανεπτυγμένες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου