Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Ανάγκη Αλλαγής Νοοτροπίας)

Ανάγκη Αλλαγής Νοοτροπίας

Διεθνώς η "καθεστωτική" αριστερά εκσυγχρονίζεται με κύριο παράδειγμα την Κίνα.
Είναι, ίσως, θέμα χρόνου να γίνει το ίδιο και στην χώρα μας.
Ενδείξεις σχετικές υπάρχουν.

Δεν φτάνει μόνο η αριστερά να "μεταρρυθμίζεται" πρέπει να το κάνει και ό,τι αποκαλείται δεξιά.

Ο δογματικός κρατισμός από όλες τις πολιτικές εκφράσεις της χώρας αλλά και σημαντικού μέρους του "επιχειρηματικού" κόσμου έχει παραλύσει τα πάντα.

Μέχρι χθες ο άκρατος εξωτερικός δανεισμός έκανε να μην φαίνεται και να μην  γίνεται αισθητή η οικονομική και κοινωνική παράλυση.

Σήμερα, με την παύση της δανειοδότησης της χώρας, όλες οι αδυναμίες ήλθαν στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με τον Steve Forbes, γνωστό επιχειρηματία και αρχισυντάκτη του  Forbes.com  «Δεδομένης της πλούσιας εμπορικής κληρονομιάς της στη Μεσόγειο, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία των Βαλκανίων. Οι έλληνες μετανάστες και οι απόγονοί τους έχουν καταγράψει μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και αλλού. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη, οικονομικά και πολιτικά».

Δυστυχώς, το συμπέρασμα για τους έλληνες που έμειναν στην πατρώα γη δεν είναι ευνοϊκό. Τι ήταν το διαφορετικό μεταξύ των ξενιτεμένων ελλήνων και όσων παρέμειναν στην Ελλάδα. Προφανώς το διαφορετικό περιβάλλον, η διαφορετική νοοτροπία.

Η μόνη λύση:
_καταπολέμηση της νοοτροπίας που κρατά κλειστά τα επαγγέλματα και τις επιμέρους αγορές (μονοπώλια, καρτέλ) ώστε να αυξηθεί η απασχόληση,  η παραγωγή και το εισόδημα
_προγραμματισμένη μετακίνηση ανθρώπινων πόρων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα
_εκλογίκευση των δημόσιων δαπανών
_αύξηση του βαθμού ελευθερίας οικονομικής δράσης στο εμπόριο, στην οικονομία, στην πανεπιστημιακή παιδεία και γενικά ενίσχυση και ενθάρρυνση του επιχειρείν.

Προς την κατεύθυνση της διάδοσης των αρχών της ελεύθερης αγοράς, της αποτελεσματικής εποπτείας της και της τήρησης των καλών συναλλακτικών ηθών θα συνέβαλε αποφασιστικά η υιοθέτηση και προώθηση σειράς πυκνών σεμιναρίων τόσο από κρατικές αρχές όσο και ιδιωτικές προς τους υπαλλήλους και κάθε έλληνα ενδιαφερόμενο.

Με την παλιά νοοτροπία του δογματικού κρατισμού αποτύχαμε.

Χρειάζεται, λοιπόν,  να αλλάξουμε και η αλλαγή νοοτροπίας αποτελεί το καταλληλότερο και ειρηνικότερο μέσο για την επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: