Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (…και τώρα τι κάνουμε;)

και τώρα τι κάνουμε;

Η χώρα μας έχει εισέλθει στην πιο δύσκολη φάση της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται , το Α΄3μηνο του 2012 θα κρίνει μεταξύ άλλων την παραμονή μας στο ευρώ ή και την αποφυγή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, με δυσμενέστερες κοινωνικές επιπτώσεις από εκείνες που αναμένονται αν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Παράλληλα και το διεθνές αλλά και το πλησιέστερο σε μας ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον, χαρακτηρίζεται από μειωμένη οικονομική και ιδιαίτερα χρηματοπιστωτική σταθερότητα οι οποίες, με τη σειρά τους, αυξάνουν την  αβεβαιότητα για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης, οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας σειράς ευρωπαϊκών τραπεζών και οι εντεινόμενες ανησυχίες για υποβάθμιση και των πιο μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών συνθέτουν ένα σχετικά ασθενές πλαίσιο για την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης και διατήρηση του ευρώ. Επόμενο είναι το περιβάλλον αυτό να κάνει πιο σκοτεινό το μέλλον των δικών μας, ελληνικών, ανησυχιών.

Σε αυτό το περιβάλλον, πως μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα «τι κάνουμε με τα χρήματα μας;»
Η απάντηση από μένα είναι πάντα πολύ δύσκολη, ανεξάρτητα αν το οικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό ή αρνητικό. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι η ερώτηση δεν αποβλέπει στο να μάθει κάποιος στο πώς θα βγάλει χρήματα (όπου η απάντηση π.χ. θα ήταν με τη δουλειά, την μεθοδικότητα, την φαντασία κ.λ.π.) αλλά αποβλέπει στο πώς να τα διαφυλάξει. Η διαφύλαξη απαιτεί τη συνδρομή πολλών παραγόντων, προκειμένου να υπάρξει επιτυχία. Ένας σπουδαίος παράγων είναι το μέλλον και πώς αυτό επιδρά στην αξία των χρημάτων. Αν κάποιος μπορεί να προβλέπει τις εξελίξεις, τότε μπορεί να προστατεύει και τα χρήματα του, επιλέγοντας να τα τοποθετεί κάθε φορά εκεί που οι αποδόσεις είναι ασφαλέστερες και υψηλότερες. Αυτό το χάρισμα το διέθετε μόνο η Πυθία, χωρίς να αμφισβητούνται τα λάθη της!

Με πιο ταπεινές σκέψεις θα μπορούσε κάποιος να ακολουθήσει την εξής οδό, η οποία όσον με αφορά με εκφράζει και συνηθίζω να την συζητώ όταν η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από την διαχείριση χρημάτων και γενικά περιουσίας. Αυτή είναι η οδός της διασποράς των επενδύσεων μεταξύ διαφορετικών περιουσιακών στοιχείων, στρατηγική την οποίαν παγίως ακολουθώ.
Πέντε είναι κυρίως οι κατηγορίες όπου τοποθετούνται χρήματα από όλους μας, μικρούς και μεγάλους, σε όλο τον κόσμο:
Ακίνητα, Πολύτιμα μέταλλα, Μετοχές, Ομόλογα και Διαθέσιμα.
Η πιο δυναμική εκδοχή για σχηματισμό περιουσίας προβάλλουν οι Μετοχές και τα Ομόλογα, αλλά αποτελούν και τους πιο μεγάλους εν δυνάμει κινδύνους για απώλεια κεφαλαίου. Για τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν ειδικές γνώσεις, αλλά και ούτε εμπειρία, ο καλύτερος τύπος μετοχικών και ομολογιακών επενδύσεων είναι, κατά την γνώμη μου, αυτός των Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΚ).
Τα Ακίνητα και τα Διαθέσιμα προσφέρονται για απολαβή «σταθερού» εισοδήματος από ενοίκια και τόκους αντίστοιχα, αλλά και από υπεραξίες όσον αφορά στα ακίνητα.
Τα Ευγενή (πολύτιμα) Μέταλλα (κυρίως χρυσός, ασήμι) προσφέρονται για διαφύλαξη αξίας σε μακρές και δύσκολες περιόδους και αποτελούν ασφαλή καταφύγια όταν η οικονομική κρίση διαλύει τα πάντα. Επίσης, η υψηλή μεταβλητότητα τους, όταν εμφανίζεται, παρέχει ευκαιρίες για κερδοσκοπία για όσους βέβαια ασχολούνται με αυτή την τέχνη!

Μπορεί να μην υπάρχει πουθενά μια απόλυτη προστασία των χρημάτων, πολύ περισσότερο στο χρηματιστήριο, έχει κανείς όμως τη δυνατότητα να προσπαθεί τουλάχιστον να περιορίσει τους κινδύνους χασούρας, κατανέμοντας τα χρήματα του κατάλληλα σε διάφορα είδη (κατηγορίες) περιουσιακών στοιχείων.
Χρήσιμο είναι όπως καθορίζεται όριο ανά επενδυτική θέση π.χ. 2% επί του συνολικού κεφαλαίου, που υπό όρους φθάνει μέχρι 5% καθώς επίσης και ένα Περιθώριο Αποδοχής Ζημιάς για πώληση του τίτλου όταν η τάση στην τιμή γίνει πτωτική (βλέπε πιο αναλυτικά: ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ)

Αν επηρεαστούμε, τώρα,  από τις τρέχουσες εξελίξεις ίσως πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

Τα Διαθέσιμα μας, που συνήθως αποτελούνται από καταθέσεις σε τράπεζες ή από ΑΚ Διαθεσίμων, να περιλαμβάνουν και άλλα νομίσματα πλην του ευρώ και για τη σήμερον ημέρα προτιμώ τις Νορβηγικές Κορώνες, τα Καναδέζικα Δολάρια και γιατί όχι λίγα Δολάρια Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας. Οι πλούσιοι φυσικοί πόροι σε μεταλλεύματα των χωρών αυτών προσδίδουν αξία στα νομίσματα τους (commodities currencies). Δεν θα απέκλεια, βραχυπρόθεσμα, τα νομίσματα της Ν. Κορέας και τη Χιλής. Είμαι επίσης της γνώμης ότι σταθερά ένα ποσό πρέπει να επενδύεται στο Κινεζικό Γουάν.

Από τα Ομόλογα θα προτιμούσα εκείνα των αναδυόμενων αγορών, αγοράζοντας τα μέσω ενός ή δύο ΑΚ που εξειδικεύονται στο είδος, επιτυγχάνοντας έτσι και μια διασπορά σε πολλές χώρες και νομίσματα. Θα απέφευγα ή θα περιόριζα την θέση μου σε ομόλογα ανεπτυγμένων χωρών.

Οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) βρίσκονται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, γεγονός που οφείλεται στην δυσμενή εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα αντανακλά την απαισιόδοξη προοπτική που αποδίδουν στα ελληνικά πράγματα οι επενδυτές στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, για όσους σε αυτό το κλίμα μπορούν και  αντλούν αισιοδοξία, θα μπορούσαν να τολμήσουν σταδιακές τοποθετήσεις ενός μικρού μέρους των χρημάτων τους σε διάφορες μετοχές στο Χ.Α. ή σε μετοχικά ΑΚ.  Ίσως το μέλλον να τους δικαιώσει. 
Ο Templeton,  ο μεγάλος δισεκατομμυριούχος Άγγλος επενδυτής, άρχισε τοποθετώντας ένα ποσό σε 100 μετοχές του χρηματιστηρίου όταν ξεκινούσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Για τους υπομονετικούς στο ΧΑ μπορούν να ακολουθούν, αν τους ενδιαφέρει, τις ενδείξεις του Δείκτη Αμάλθεια, οι οποίες ιστορικά εξεταζόμενες κρίνονται ικανοποιητικές (Μέση Ετήσια Απόδοση 8,9%  έναντι αρνητικής -11,8% του Γεν. Δείκτη Μετοχικών Τιμών του Χ.Α. για την περίοδο από 13/7/2001 έως 16/12/2011).

Οι αποφάσεις είναι δύσκολες, χρειάζεται συνεχώς να αναθεωρούνται, η επένδυση δεν ολοκληρώνεται μόνο με μια ενέργεια, αλλά είναι συνεχής διαδικασία και κοπιώδης και γι αυτό κανείς πρέπει με περίσκεψη και δική του και μόνο ευθύνη να αποφασίζει. Εδώ εκτίθενται προσωπικές και μόνο απόψεις για συζήτηση.

Πέραν των ανωτέρω, η ακολουθητέα στρατηγική επενδύσεων, κατά την άποψη μου, εξελίσσεται όπως  αποτυπώνεται στα χαρτοφυλάκια της Αμάλθειας που παρουσιάζονται σταθερά στον δικό τους χώρο για κοινό προβληματισμό και διάλογο.
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ



Εύχομαι Καλές Επενδύσεις



Προσωπική και Οικογενειακή Ευτυχία
                           



Καλά Χριστούγεννα 




Δεν υπάρχουν σχόλια: