Επισημάνσεις
18/03/2011
Πετρέλαιο, Φυσικό αέριο, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τυχόν συνέχιση της αναταραχής στη Μ. Ανατολή, που προσφέρει το 60% περίπου της παγκόσμιας προφοράς πετρελαίου δεν αποκλείεται να ασκήσει πιέσεις για περαιτέρω άνοδο της τιμής του στη διεθνή αγορά. Επίσης αν το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία καταλήξει να σημάνει το τέλος μιας εποχής για την πυρηνική ενέργεια, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και γενικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελέσουν την αναγκαστική επιλογή για τις περισσότερες χώρες στον κόσμο.
Μια ενδεχόμενη εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή ίσως επηρεάσει αυξητικά τις τιμές αυτών των ειδών ενέργειας. Ωστόσο, ο πολιτικός παράγον παραμένει πάντα σημαντικός στον προσδιορισμό των ενεργειακών τιμών.
Σημειώνεται ότι ως επακόλουθο της κρίσης στην Ιαπωνία, ακόμα και η Κίνα, όπως δήλωσε στις 16/3/2011 ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Επικρατείας, θα αναστείλει την έγκριση νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και θα επανεξετάσει όλα τα πυρηνικά έργα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται υπό κατασκευή.
Τα οικονομικά συμφέροντα σχετικά με την ενέργεια είναι σημαντικά και το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, προφανώς, δεν θα αποφασιστεί εν μια νυκτί.
Είναι αξιοπρόσεκτη και κατανοητή η άμεση αντίδραση της Γαλλίας που έσπευσε να στηρίξει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αφού τόσο η ίδια παράγει άνω του 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της από πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά και είναι κατασκευάστρια και πωλητής διεθνώς πυρηνικών σταθμών.
Στην ΕΕ σημαντικό μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς και αποτελεί βασικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό βέβαια συμβαίνει, όπως είναι γνωστό, και σε πολλές ανεπτυγμένες αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Ινδία, Κίνα κ.ά).
Συνολικά υπάρχουν πάνω από 30 χώρες που εργοστάσια τους χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παράλληλα χώρες όπως η Κίνα έχουν σε εξέλιξη μεγάλο αριθμό σχεδίων κατασκευής πυρηνικών σταθμών.
Δεν πρέπει να παραληφθεί και η σημασία του άνθρακα ώς πηγής ενέργειας. Η ζήτηση άνθρακα αυξάνει κυρίως από χώρες όπως η Κίνα και οι Ινδίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν πρέπει να παραληφθεί και η σημασία του άνθρακα ώς πηγής ενέργειας. Η ζήτηση άνθρακα αυξάνει κυρίως από χώρες όπως η Κίνα και οι Ινδίες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου