Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Μικρά μυστικά επιτυχίας)

Μικρά μυστικά επιτυχίας (1/2)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

Οι επενδύσεις παρέχουν το πλεονέκτημα των κερδών και το μειονέκτημα των ζημιών.
Τα κεφάλαια είναι λίγα και οι ευκαιρίες ατέλειωτες. Ενδεχόμενες ζημιές σε άστοχες επενδύσεις γρήγορα εξαντλούν το περιορισμένο κεφάλαιο και καθηλώνουν κάθε νέα επενδυτική προσπάθεια. Η προστασία του κεφαλαίου πρέπει να είναι το πρώτο, κυριολεκτικά το πρώτο, μέλημα του επενδυτή.
Ορισμένες τακτικές συμβάλουν στον στόχο αυτό. Οι τακτικές αυτές είναι κάτι σαν μικρά κρυμμένα μυστικά, που η εμπειρία ή και η συστηματική έρευνα έχει αποκαλύψει. Όλα αυτά συνδυασμένα μεταξύ τους, κατά την κρίση και το προφίλ του επενδυτή, αποτελούν κατάλληλο υλικό για την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού σχεδίου, απαραίτητου για την επιτυχία.


1) Περιθώριο Αποδοχής Ζημιάς (ΠΑΖ). Ορίζουμε για κάθε επενδυτική θέση ένα ποσοστό ζημιών που είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε προκειμένου να προστατέψουμε μέρος του κεφαλαίου μας, όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως επιθυμούμε.
Συνήθως το ποσοστό που χρησιμοποιώ είναι 25% για μετοχικούς τίτλους και 35% για τα εμπορεύματα. Νοείται ότι μπορούν να ορισθούν και  διαφορετικά ποσοστά όπως 10%, 15% ή και 50% .Το κριτήριο που συνήθως χρησιμοποιώ για καθορισμό του ΠΑΖ είναι η μεταβλητότητα της τιμής του τίτλου. Έτσι  για τίτλους με μικρή μεταβλητότητα τείνω να υιοθετώ μικρά ποσοστά ενώ για τίτλους υψηλής μεταβλητότητας υψηλότερα ποσοστά που σημαίνει αποδοχή υψηλότερου κινδύνου.  Η πρόταση είναι να πωληθεί κάθε θέση όταν η αξία της έχει μειωθεί περισσότερο από το ορισθέν ποσοστό π.χ. 25% ή 35%.
Για παράδειγμα, αν ένας τίτλος αγορασθεί στα 100 € , ορισθεί ΠΑΖ 25% και κλείσει κάτω από 75€ θα πρέπει να πουληθεί την επόμενη χρηματιστηριακή ημέρα. Η τιμή πώλησης είναι κινητή και προσδιορίζεται κάθε φορά που η τιμή του τίτλου επιτυγχάνει, στο κλείσιμο, νέο υψηλό.
Πιο αναλυτικά: μετά την αγορά ενός τίτλου, η τιμή κλείνει στα 120€, η νέα κινητή τιμή πώλησης του τίτλου θα είναι 120Χ75%=90€, δηλαδή υψηλότερη από την προηγηθείσα 75€. Έστω  η τιμή συνεχίζει την άνοδο και κλείνει σε 150€, η νέα κινητή τιμή πώλησης θα είναι 150Χ75%=112,5€ κ.ο.κ.
Με την στρατηγική του Περιθωρίου Αποδοχής Ζημιάς ακολουθούμε ένα τίτλο στην ανοδική του πορεία και τον εγκαταλείπουμε όταν η πτώση της τιμής ξεπερνά το καθορισθέν ποσοστό. Η στρατηγική αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος της επενδυτικής πολιτικής ιδιαίτερα στο μέρος του Εμπορικού Χαρτοφυλακίου.

2) Μέγεθος Θέσης. Το πόσο θα επενδύσεις σε κάθε θέση (τίτλο) είναι ζωτικής σημασίας παράγων για την μακροχρόνια βιωσιμότητα του χαρτοφυλακίου.
Πολλοί  επενδυτές τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ μεγάλα ποσά σε ένα τίτλο, στον οποίον συμπεριφέρονται ως ερωτευμένοι, πιστεύοντας ότι σύντομα και πλουσιοπάροχα θα τους ανταμείψει. Όμως, πολλές φορές, βρίσκονται να χάνουν την περιουσία τους που με τόσο κόπο και χρόνο απέκτησαν.
Ο καθορισμός ενός ποσοστού 2% επί της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου παρέχει ικανοποιητική κατανομή του συνολικού κεφαλαίου σε κάθε μεμονωμένο τίτλο (μετοχή, ομόλογο κ.ά), ποσοστό που μπορεί να φθάσει το 5% σε περιπτώσεις τοποθετήσεων σε Αμοιβαία Κεφάλαια ανάπτυξης ή αξίας.
Καθορισμός μικρότερων ποσοστών δείχνουν συντηρητικότερη διαχείριση του κινδύνου ενώ μεγαλύτερα ποσοστά διάθεση για επιθετικότερη στάση απέναντι στον κίνδυνο. Αποφύγετε τις ακρότητες, συνήθως καταλήγουν σε αποτυχία. Θέσεις που διαχρονικά αποδεικνύονται κερδοφόρες και αποκτούν σημαντικό μέρος χαρτοφυλακίου πρέπει να «τρυγιούνται» κατά το υπερβαίνον μέρος της αρχικής θέσης τους. Η τακτική του ετήσιου rebalancing (αναδιάρθρωσης) συμβάλει σε αυτό.

το δεύτερο μέρος θα δημοσιευθεί την Τετάρτη 30/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: