Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Ακίνητα, μια πονεμένη ιστορία)

Ακίνητα, μια πονεμένη ιστορία


Ο διοικητικός καθορισμός τιμών και αμοιβών συνοδεύεται παντού και πάντα με μεγάλες στρεβλώσεις στην οικονομία. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν και το φορολογικό σύστημα πάσχει από την βάση οργάνωσης του.

Στην οικοδομή αυτό φαίνεται στο πλήθος των φόρων με τους οποίους επιβαρύνεται και το αρνητικό αποτέλεσμα το οποίο για την κοινωνία δημιουργεί.

Εδώ απλώς θα επισημαίνω τον αναχρονισμό της αντικειμενικής αξίας που "υπαγορεύει" ως το ύψιστο κριτήριο το ύψος της "σωστής" τιμής πώλησης.

Αποτέλεσμα σήμερα στην χαμηλή ζήτηση για αγορά κατοικίας να προστίθεται ως σίγουρος αποτρεπτικός μηχανισμός πραγματοποίησης μιας αγοραπωλησίας κατοικίας ή γραφείου η υψηλότερη αντικειμενική τιμή από την πραγματική, που την συνοδεύει ένας δυσβάστακτος φόρος μεταβίβασης.

Για παράδειγμα ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 200.000 € πωληθεί στην τιμή των 120.000 € η εφορία ζητά πρόσθετο φόρο (8.000 € περίπου) και για το υπερβαίνων μέρος των 80.000 €. Επίσης και στο υπερβαίνον τμήμα υπολογίζονται και οι διοικητικά καθορισμένες υψηλές αμοιβές των δικηγόρων, του συμβολαιογράφου και του υποθηκοφύλακα! Πρόκειται δηλαδή για απίστευτα θηριώδεις καταστάσεις, που μαζί με όλους τους άλλους φόρους, αν συνεχισθούν θα κάνουν ακτήμονα τον Έλληνα.

Και όλα αυτά την στιγμή που οργιάζει η φοροδιαφυγή. Λες και έχουμε στην εξουσία (πολιτική, διοικητική συνδικαλιστική, δημοσιογραφική) το συμβούλιο της μαφίας και όχι τους εκλεγμένους. Τόσο απρόσεκτα ή και επιπόλαια ενεργούν.

Αν λάβει κανείς υπόψη του και τα πρόστιμα για τακτοποιήσεις που επιβαρύνουν τον αγοραστή ενώ απαλλάσσουν τόσο τον κατασκευαστή παρότι δική του αμαρτία ήταν όσο και το σιωπηρά συναινούντα κράτος, που είχε την ευθύνη για έλεγχο της ορθής κατασκευής, που ποτέ ενσυνείδητα δεν έκανε, τότε καταλαβαίνουμε τι σημαίνει όταν λέμε πρόχειρη πολιτική (σχεδιασμός στο πόδι) και όχι πολιτική για την  ορθολογική  και ισορροπημένη ανάπτυξη του τόπου.

Ας ελπίσουμε στις εκλογές να επιλέξει ο λαός από τα κόμματα της προτίμησης του εκείνους τους υποψηφίους που διακρίθηκαν για ευθυκρισία, για πραγματική μεταρρύθμιση θεσμών και νοοτροπιών, για άνοιγμα της κοινωνίας στην πρόοδο και την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, την προώθηση της έρευνας και των  καινοτόμων λύσεων, το άνοιγμα των επαγγελμάτων για όλους τους Έλληνες ως ισότιμους πολίτες και γενικά όσοι προσέφεραν όσο έργο τους επιτράπηκε να προσφέρουν.






Βλέπε:
Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑ
ΤΟ ΔΙΑΡΚΕΣ ΧΦ

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΦ

ΤΟ ΧΦ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ




Η απόδειξη του κάτι!
..και τώρα τι κάνουμε;
η αλληλέγγυα στάση είναι η λύση

Αν οι Έλληνες γίνουν πιο επιθετικοί, ...
 Ο Κόσμος όπως τον βλέπω εγώ
η Ελλάδα θα ανακάμψει;
Είναι τόσο απλό!
Διαχείριση Κρατικού Χρέους

Δεν υπάρχουν σχόλια: