Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Ελλείμματα, χρέος, ανεργία, οικονομική βοήθεια και ανάπτυξη)



Ελλείμματα,  χρέος, ανεργία, οικονομική βοήθεια και ανάπτυξη



Ο Πωλ Κρούγκμαν , Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, υποστήριξε σε πρόσφατο άρθρο του την σταθερή θέση του ότι το πρόβλημα στις οικονομίες της Ε.Ε. και των Η.Π.Α. δεν είναι τα ελλείμματα αλλά η ανεργία. Η στρατηγική της οικονομικής ελίτ, δηλαδή η λιτότητα, είναι λάθος σε όλα τα μέτωπα.  «Όχι μόνο κυριάρχησε φόβος από μη υπάρχουσες απειλές, αλλά μας υποσχέθηκαν ανταλλάγματα τα οποία δεν θα λάβουμε ποτέ. Ήρθε ή ώρα να παραμερίσουμε την φρενίτιδα του ελλείμματος και να αντιμετωπίσουμε τα αληθινά προβλήματα όπως είναι η ανεργία».
«Οχι μόνο μας κυβερνά ο φόβος ανύπαρκτων απειλών, αλλά οι υποσχέσεις για υποτιθέμενες ανταμοιβές δεν έχουν υλοποιηθεί και ούτε πρόκειται ποτέ να γίνουν πράξη», επισημαίνει ο Κρούγκμαν και καταλήγει στο συμπέρασμα: «Είναι καιρός να βάλουμε στην άκρη την εμμονή με την μείωση των ελλειμμάτων και να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πραγματικό πρόβλημα: Την απαράδεκτα υψηλή ανεργία».

Η ανωτέρω άποψη του διαπρεπούς οικονομολόγου περί ελλειμμάτων και ανεργίας πιθανόν να διαφοροποιείται σε ένταση αν εξετασθεί χωριστά από χώρα σε χώρα, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, που η οικονομική πολιτική της δεν είναι ενιαία.
 
Είναι γνωστό ότι τα ελλείμματα από μόνα τους όπως και κάθε οικονομικό μέγεθος δείχνουν ένα μέρος του προβλήματος ή της επιτυχίας. Χρειάζεται λοιπόν τα επιμέρους μεγέθη να συνεξετάζονται ως προς τις επιπτώσεις που η αλληλεπίδραση τους επιφέρει στην οικονομία.

Στην περίπτωση της χώρας μας, νομίζω, ότι μαζί με τα ελλείμματα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποιότητα αυτών, δηλαδή τι είναι εκείνο που τα προκαλεί χωρίς ωστόσο η ανεργία να μειώνεται.

Για να εξετάσω την ποιότητα των ελληνικών ελλειμμάτων (προϋπολογισμού και ισοζυγίου), εδώ σημειώνω τα εξής μεγέθη (*):

Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν περίπου 3,5 εκ. εργαζόμενοι (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες), οι οποίοι στηρίζουν τα έσοδα του δημοσίου, αν και η φορολογική επιβάρυνση πέφτει κυρίως στους μισθωτούς.

Από την άλλη πλευρά το δημόσιο δαπανά για την πληρωμή των εξής κατηγοριών συμπολιτών μας: 0,8 εκ. δημοσίων υπαλλήλων (σημειώστε αρχές 1980 ανέρχονταν σε 0,3 εκ. περίπου), 3,1 εκ. συνταξιούχους και 1,5 εκ. ανέργους. Σύνολο 5,4 εκ. άτομα που «συντηρούνται» λίγο ή πολύ από το κράτος έναντι 3,5 εκ. που εργάζονται και είναι σχεδόν οι μόνοι που πρέπει να πληρώνουν για όλους!.

Επίσης το δημόσιο δαπανά πολλά χρήματα για έξοδα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Ερωτώ κάτω από την εν λόγω περιγραφόμενη κατάσταση τι προέχει:

   α) η περαιτέρω αύξηση των δημόσιων δαπανών με διόγκωση ελλείμματος και χρέους ή 

   β) η αναδιοργάνωση του ελληνικού δημοσίου και η αναδιάρθρωση της ιδιωτικής οικονομίας της χώρας.

Κατά την άποψη μου το δεύτερο. 

Προς την κατεύθυνση αυτή και για μείωση του χρόνου προσαρμογής αλλά και  επίσπευσης της αναγκαίας ανάκαμψης είναι απαραίτητο οικονομικοί πόροι να εισρεύσουν στην Ελλάδα. Είναι προτιμότερο η χώρα να λάβει δωρεάν σημαντική οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο εφαρμογής του εξυγιαντικού και αναπτυξιακού προγράμματος της παρά ισόποσα να μειωθούν τα χρέη της. Το ανεξόφλητο χρέος δείχνει μια ζημιά που έγινε στο παρελθόν και δεν μπορεί σήμερα να αποκατασταθεί. Αντίθετα η λήψη οικονομικής βοήθειας που κατευθύνεται σε αναπτυξιακά έργα με προοπτική, δημιουργεί θέσεις εργασίας, παραγωγή, εισόδημα και δυνατότητα βαθμιαίας εξόφλησης και μέρους των παλαιών χρεών. 

 
(*) οι αριθμοί που παρουσιάζονται αποτελούν πολύ χονδρική προσέγγιση της πραγματικότητας, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται το συμπέρασμα.

                                                                  = = = = =



a) διαβάστε
Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 4/2/2013
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (η υπερφορολόγηση των ακινήτων)
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Η Αμερική αύριο)
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μιαμικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (η Αμάλθεια και οι άλλοι)
 
β) ακούστε
 
γ) χαμογελάστε!
 
δ) φιλοσοφείτε!
 
ε) επενδύστε!


                       
                                                       = = = = = =


ΜΟΥΣΙΚΗ (Μάνος Χατζιδάκις)

ΜΟΥΣΙΚΗ (Ντέμης Ρούσσος)

ΜΟΥΣΙΚΗ (Βαγγέλης Παπαθανασίου)

ΜΟΥΣΙΚΗ Aerosmith, ABBA, Adele, Arctic Monkeys

Δεν υπάρχουν σχόλια: