Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (η αλληλέγγυα στάση είναι η λύση)

η αλληλέγγυα στάση είναι η λύση

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild «Το 53% των Γερμανών θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης». Δεν είναι παράξενο το αποτέλεσμα αυτό, διότι απηχεί ό,τι η προπαγάνδα, που προηγήθηκε προσδιόρισε, επεδίωξε και πέτυχε, δηλαδή να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη με την εργατικότητα και προθυμία γενικά του Έλληνα για δουλειά. Είμαστε οι άσωτοι της Ευρώπης είπαν και ως αναμφισβήτητο παράδειγμα παρουσιάζουν κυρίως τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα. Αυτό είναι αλήθεια και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό.
Όμως, δεν είναι πρώτη φορά που ένας λαός ολισθαίνει. Τότε είναι η στιγμή που χρειάζεται  βοήθεια. Να αναστηλωθεί, να διορθώσει πορεία αν βέβαια το θέλει και ο ίδιος. Υπάρχουν πάμπολλα ιστορικά παραδείγματα, που περιλαμβάνουν και την Γερμανία στην θέση του αδύναμου. Δεν θα επεκταθώ εδώ. Άλλο θέλω να θίξω, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός όπως εκ των υστέρων γίνεται μαθευτώ ότι σχεδόν όλες οι χώρες της ευρωζώνης εμφανίζουν ανάλογα προβλήματα χρέους και ελλειμμάτων σε διαφορετικό μεταξύ τους βαθμό.

Ο κανονισμός λειτουργίας του κοινού νομίσματος παραβιάσθηκε από όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Λέγεται ότι η Ελλάδα τον παραβίασε ίσως αναλογικά περισσότερο.
Όμως στην θεραπεία δεν φαίνεται να ακολουθούνται ίδιες αποστάσεις.
Για παράδειγμα, η Ιταλία πως βρίσκει άφθονο χρήμα στους τελευταίους δανεισμούς της όταν σε απόλυτους αριθμούς έλλειμμα και χρέος βαραίνουν δυσανάλογα δυσμενώς σε σχέση με την Ελλάδα τα κοινοτικά μεγέθη; πόσο μάλλον αν προσθέσουμε τα ελλείμματα της Ισπανίας, Γαλλίας και όλων των άλλων.

Μην κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. το ίδιο βέβαια ισχύει και για μας.
Η Ελλάς είναι μικρή να κρυφτούν όλοι από πίσω της. Φαίνονται. Φαίνονται τόσο πολύ όσο φαίνεται και το πρόβλημα της χώρας μας που είναι τόσο μεγάλο για τις πλάτες μας.
Οι οικονομικές αποκλίσεις, όπως διδάσκει η οικονομική θεωρία και πρακτική, διορθώνονται αφενός με νέα οργανωτική τάξη στις αγορές προϊόντων, χρήματος και εργασίας που εξασφαλίζει, στην πράξη, την ευρυθμία τους και την πραγματικά ανταγωνιστική λειτουργία τους, και αφετέρου με τον σχεδιασμό και άμεση εφαρμογή ενός οικονομικού προγράμματος Ανάπτυξης.
Οι χρηματικοί πόροι του προγράμματος, σε σημαντικό μέρος τους, υποχρεωτικά θα προέλθουν από την κοινή τράπεζα που είναι η Ε.Κ.Τ., διότι τα χρηματικά κεφάλαια στην Ευρώπη είναι περιορισμένα , λόγω των σημαντικών ζημιών των εμπορικών τραπεζών αλλά και των ελλειμματικών κρατικών προϋπολογισμών.
Επίσης η Ε.Κ.Τ. καλείται σταδιακά να απορροφά και μέρος των κρατικών χρεών στο βαθμό που οι χώρες αυτές δημοσιονομικά θα εξυγιαίνονται.
Η εσωτερική ευρωπαϊκή αποταμίευση, αποδυναμωμένη, θα  ενισχυθεί από την διεθνή αποταμίευση, ιδιαίτερα από τις αναπτυσσόμενες χώρες και με τον τρόπο αυτό θα καλύψει  κατάλληλα τα χρηματοδοτικά κενά...

Έτσι τόσο απλά, αρκεί απλές, κατανοητές και άδολες να είναι οι σκέψεις των συσκεπτόμενων μερών! Προέχει λοιπόν η αλληλέγγυα στάση των ευρωπαίων εταίρων, διότι όλοι ωφελούνται, αν αυτός είναι ο στόχος τους, ευημερία και πρόοδος σε όλη την Ευρώπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: