Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Καταπληκτική Ιδέα)

Καταπληκτική Ιδέα

Οι έλληνες όχι μόνο εργάζονται πολύ, όταν ευνοεί το περιβάλλον,  αλλά είναι γνωστό και πόσο καλοί είναι σε ιδέες.
Μια καταπληκτική ιδέα σχετικά με την αποτελεσματική μείωση του Δημόσιου Χρέους, είναι αυτή που δημοσιεύτηκε* σήμερα και διατύπωσε ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, οικονομολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.
Σύμφωνα, λοιπόν με την ιδέα αυτή, που διακρίνεται σε απλότητα, κατανόηση και προσφέρεται για άμεση εφαρμογή  «Οι ελληνικές τράπεζες ως κάτοχοι ομολόγων του Δημοσίου αξίας άνω των 55 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτες των εξελίξεων των δημοσίων οικονομικών, συμμετέχοντας στην "αναίμακτη" και τάχιστη υλοποίηση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου 2012 - 2015  και κατά συνέπεια να δώσουν άμεση λύση στην αναδιάρθρωση των μεγεθών του δημοσίου χρέους, προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες υψίστης εθνικής σημασίας σε τούτη την ύστατη στιγμή, αλλάζοντας άρδην την εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών.»

Προτείνει «να κατατεθεί αμέσως πρόταση στην κυβέρνηση και να εξαγοραστεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται στον πίνακα 3.1 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από μία εταιρία συμμετοχών, ειδικού σκοπού,  όπου μέτοχοι θα είναι όλες οι ελληνικές τράπεζες αναλογικά με την αξία των ομολόγων που κατέχει η κάθε μία»

Θα μπορούσαν να συμμετάσχουν, αν το επιθυμούν, και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας άνω των 16 δις ευρώ.

«Το Δημόσιο θα μπορούσε να διατηρήσει μία μειοψηφική συμμετοχή, εν είδει προνομιούχων μετοχών, και να δεσμευτεί για το αυτονόητο: ότι δηλαδή θα ασχοληθεί με τον ρυθμιστικό του ρόλο και τίποτε παραπάνω. Θα θέσει ξεκάθαρους κανόνες και θα σταματήσει να κάνει τον επιχειρηματία μαθητευόμενο μάγο…»

Τα οφέλη της πρότασης είναι ολοφάνερα, προκύπτουν αβίαστα:

_το Δημόσιο θα εισπράξει και θα "διαγράψει" αμέσως, σήμερα και όχι ύστερα από 5 χρόνια, το 20% περίπου του χρέους,

_το ποσοστό του χρέους θα κατέλθει αμέσως  σε πιο βιώσιμα επίπεδα (στο 140% από 160% επί του ΑΕΠ που είναι σήμερα)

_θα "διαγραφεί" μονομιάς και το όποιο σημαντικό κομμάτι της διαφθοράς - συναλλαγής που συνδέεται με όλες αυτές τις δραστηριότητες (είτε στη λειτουργία τους είτε στην πώλησή τους).

_Θα απελευθερωθούν τεράστιοι υλικοί και άϋλοι πόροι.

_Θα κερδηθεί μεγάλο μέρος του χαμένου χρόνου που σπαταλήθηκε από τους κυβερνώντες μέχρι να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά συνέβαινε και πού οδηγηθήκαμε.

_Όλες οι εταιρίες και τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, σε ελληνικά χέρια.

_ δεν θα ξεπουληθεί όσο-όσο δημόσια περιουσία

_Θα αποφευχθεί η οποιαδήποτε πίεση ασκείται από τους από τους οίκους αξιολόγησης για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας

«Οι τράπεζες θα φροντίσουν να νοικοκυρέψουν όλες αυτές τις αξίες και να αναζητήσουν με ταχύτητα και ευελιξία στρατηγικούς επενδυτές από τον εγχώριο και διεθνή στίβο. Αυτό, άλλωστε, είναι στην αρμοδιότητα και στη φύση τους και το κάνουν κατά κόρον για τους πελάτες τους. Μόνο που τώρα θα το κάνουν για τις ίδιες» και για το κράτος.

Η προτεινόμενη  λύση είναι απίστευτα καταπληκτική, διότι εκτός από την αποτελεσματικότητα της χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και δικαιοσύνη.

Προϋποθέτει  την υιοθέτηση της από την πολιτεία. Αλλά και κάτι ακόμα, να πεισθεί η ΕΚΤ να παρέχει, στο κρίσιμο στάδιο που βρισκόμαστε,  ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με κάλυμμα περιουσιακά τους στοιχεία (π.χ. περισσότερες χορηγήσεις, κ.α) αντί των ομολόγων του Δημοσίου.

Σε τελική ανάλυση είναι θέμα πολιτικής επιλογής όπως συμβαίνει σε όλα τα σημαντικά οικονομικά θέματα.

Για να θυμηθούμε το τι βαρύτητα, θετική ή αρνητική,  έχει γενικά η πολιτική στην ζωή του τόπου μπορούμε να αναφερθούμε μόνο στο γεγονός οτι εξαιτίας της αστάθειας της εσωτερικής πολιτικής, οι καταθέσεις των ελλήνων στο εξωτερικό, σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, ξεπερνούν τα 300 δις €,  ποσό πάρα πολύ μεγάλο συγκρινόμενο και με το ΑΕΠ αλλά και με το εξωτερικό χρέος

Αυτό σημαίνει, ότι οι έλληνες χάνουν πρόσθετο δυνητικό ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον ανάλογου ύψους (300 δις €), που θα δημιουργείτο μέσω της απασχόλησης των κεφαλαίων αυτών στην εσωτερική αγορά και το οποίο προστιθέμενο στο ήδη παραγόμενο (240 δις €)θα ανέβαζε το συνολικό εισόδημα σε 550 δις € περίπου και θα μηδένιζε σχεδόν την ανεργία. Όσον αφορά το εξωτερικό χρέος θα ήταν μια παλιά πονεμένη ιστορία.
Τα ποσά αυτά ωφελούν τις ξένες οικονομίες και ποτέ δεν πρόκειται να επανακάμψουν στην χώρα μας  όσο δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Είναι όμως καιρός σήμερα, η πολιτική ηγεσία του τόπου να αναθεωρήσει στάση και πολιτική στο σύνολο της να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε όλους τους έλληνες, δείχνοντας, με έργα και νόμους, ότι εδώ είναι ο τόπος τους και εδώ υπάρχει πραγματική και μόνιμη προστασία όλων, ότι δεν κινδυνεύουν οι περιουσίες τους και ότι  τελικά οι έλληνες δεν είναι και ούτε πρέπει να νοιώθουν ξένοι στον τόπο τους.




*euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: