Παράδειγμα προς μίμησιν!
Το φώς της δημοσιότητας είδε ένα δημόσιο σχολείο, το 14ο λύκειο Θεσσαλονίκης, το οποίο έδωσε τους περισσότερους αριστούχους στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις.
«Οι καθηγητές του σχολείου, με μεράκι κι αγάπη για την δουλειά τους και τα παιδιά τους, τους μαθητές τους, δούλεψαν αφιλοκερδώς πέρα από το επίσημο ωράριό τους, δούλεψαν σε διακοπές, αργίες και Σαββατοκύριακα και οι μαθητές τους, τους ακολούθησαν εντείνοντας τις προσπάθειές τους, έξω από το σύνηθες πλαίσιο της παραπαιδείας και των φροντιστηρίων».
Το παράδειγμα του σχολείου προσφέρεται για μίμηση από όλους που επιθυμούν και στην πράξη να δοκιμαστούν προκειμένου να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.
Όποιος λοιπόν υπόκειται σε θυσίες και μεθοδική δουλειά επιτυγχάνει.
Όποιος, μόνο διαμαρτύρεται κάνει κακό στον εαυτόν του και αν επιμένει να επιβάλλεται εξαναγκάζοντας και το περιβάλλον του βλάπτει και τους άλλους.
Η συνολική δράση με πρόγραμμα, δουλειά και αλληλεγγύη αποτελεί αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για αποτελέσματα που ευνοούν το σύνολο και προάγουν την κοινή ευημερία.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα και παραδειγματιζόμενοι από τη συλλογική δράση των μαθητών και καθηγητών του σχολείου, η ενδεχόμενη ανάληψη πρωτοβουλίας από τους επικεφαλείς όλων των επαγγελματικών επιμελητηρίων της χώρας (δικηγόρων, μηχανικών, αρτοποιών, ιατρών, υδραυλικών, τραπεζικών, οδοντιάτρων, κ.ά.) για από κοινού συνεννόηση του τι πρέπει να κάνουν για την χώρα και την κοινωνία και ποια πρέπει να είναι προσφορά τους σε μια σύγχρονη εποχή θα συνέβαλε, κατά την γνώμη μου, στην επιτυχή και ταχύτερη έξοδο από την κρίση.
Να συζητήσουν και συμφωνήσουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οργάνωση και άσκηση των επαγγελμάτων τους ώστε να αυξηθεί η ικανοποίηση του κοινωνικού συνόλου από τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους και περισσότερα άτομα να εισέλθουν στους επιμέρους επαγγελματικούς κλάδους.
Με μια τέτοια κίνηση, η πρωτοβουλία τους θα αναγνωρισθεί από την κοινωνία και η θεσμοθέτηση των αναγκαίων αλλαγών θα είναι αποτελεσματική, χωρίς περιττές τριβές και θα αποδεικνύει έμπρακτα την αξία της αλληλεγγύης μεταξύ των διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου