Οι αγορές ταύρων γεννιούνται μέσα στον πεσιμισμό, μεγαλώνουν με τον σκεπτικισμό, κορυφώνονται με την αισιοδοξία και πεθαίνουν μέσα στην ευφορία
(Τζόν Τέμπλετον)

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Το παρόν φύλλο έχει σκοπό να δίνει μια ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ μέσω της παρουσίασης επίκαιρων Τίτλων που σταχυολογούνται από τον ηλεκτρονικό τύπο και παρέχει παράλληλα την ηλεκτρονική διεύθυνση για επίσκεψη από κάθε ενδιαφερόμενο.


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ την 28/02/2011,
μέσω επίκαιρων δημοσιευμάτων






Σημειώνεται ότι η αντιστοίχιση των επιλεγμένων Τίτλων με την ανάπτυξη τους στο οικείο χώρο τους μέσω του link ισχύει για περίοδο τόση, όση διαρκεί η συγκεκριμένη δημοσίευση του στο αντίστοιχο αρχικό ηλεκτρονικό αρχείο του μέσου όπου έχει δημοσιευτεί.

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Το παρόν φύλλο έχει σκοπό να δίνει μια ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ μέσω της παρουσίασης επίκαιρων Τίτλων που σταχυολογούνται από τον ηλεκτρονικό τύπο και παρέχει παράλληλα την ηλεκτρονική διεύθυνση για επίσκεψη από κάθε ενδιαφερόμενο.


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ την 26/02/2011,
μέσω επίκαιρων δημοσιευμάτων

1)    Η "ομίχλη" του νομισματικού πολέμου

    2)    Τα μέτρα του νέου Μνημονίου

    3)   Απώλειες 2% στην εβδομάδα για την Wall

          Πηγή: http://www.capital.gr/home.htm

 

      4) Από που αντλεί την δύναμή του ο Καντάφι

               http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/628675/ArticleFTgr.aspx

      5) Γερμανικό ψήφισμα "δένει τα χέρια" της Α. Merkel

            http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/628735/ArticleNewsWorld.aspx

 

          Πηγή: http://www.euro2day.gr/

 

     6) Ανησυχεί η κυβέρνηση για τη σύνοδο κορυφής

         Πηγή: http://www.express.gr/

 

Σημειώνεται ότι η αντιστοίχιση των επιλεγμένων Τίτλων με την ανάπτυξη τους στο οικείο χώρο τους μέσω του link ισχύει για περίοδο τόση, όση διαρκεί η συγκεκριμμένη δημοσίευση του στο αντίστοιχο αρχικό ηλεκτρονικό αρχείο του μέσου όπου έχει δημοσιευτεί.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Το ευρωπαϊκό όραμα σε σταυροδρόμι)

Το ευρωπαϊκό όραμα σε σταυροδρόμι

Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011,  πραγματοποιήθηκε  στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων ημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής,
με θέμα «Η Πολιτική Οικονομία της Ευρωζώνης»
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάπτυξη των θεμάτων από τους ομιλητές και δόθηκε επίσης η ευκαιρία, να την παρακολουθήσει, μέσω απευθείας τηλεοπτικής μετάδοσης  κάθε έλληνας ο οποίος θα το επιθυμούσε.
Μέσα από στοχοθετημένες, σύντομες και περιεκτικές ομιλίες παρουσιάστηκε η εικόνα της πολιτικής και οικονομίας της ευρωπαϊκής ένωσης, πως ξεκίνησε, πως εξελίχθηκε και το  κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται σήμερα.

Κατά την άποψη μου, ένας ενιαίος οικονομικός χώρος όπως είναι αυτός της ΕΕ έχει την αξία του εφόσον και οι παίκτες έχουν διάθεση να "παίζουν" επί ίσοις όροις και να τηρούν τους κανόνες αν όχι και κάποιες αρχές.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κερδίζουν όλοι αρκεί να προσπαθούν και όταν αποτυγχάνουν να ξαναπροσπαθούν, διότι υπάρχει ζωτικός χώρος για όλους και θα τον βρουν. Οι γκρινιάρηδες βέβαια δεν έχουν μέλλον.
Όταν τα μέλη μιας τέτοιας ένωσης προχωρήσουν σε πιο προχωρημένο παιχνίδι, ενώνοντας τα νομίσματα τους σε ένα, όπως έγινε με το ευρώ, οι κανόνες εμπλουτίζονται και η έννοια της κοινής, της ενιαίας οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής είναι αναπόφευκτη μέρος του νέου κανονισμού.
Αυτό, όμως,  κάπου ξεχάστηκε. Ίσως,  λόγω ταχέων αλλαγών, ίσως κάποιων ιδιοτελών σκέψεων, ίσως μεγάλης εμπιστοσύνης στην αυτενέργεια των κυβερνήσεων και για πολλά άλλα ίσως.
Έτσι φτάσαμε στο κρίσιμο σταυροδρόμι. «Σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση: είτε να συμπληρώσει ό,τι έλλειπε από την αρχιτεκτονική του εγχειρήματος του κοινού νομίσματος, με την αυτονόητη αλληλεγγύη εφόσον τηρούνται οι κανόνες πειθαρχίας, είτε να αφήσει το εγχείρημα του κοινού νομίσματος να εκφυλιστεί και να αυτό-καταργηθεί.», υποστήριξε ο Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), κ. Παναγιώτης Κορλίρας, στην ως άνω ημερίδα.
Πιο απλά εξυπνάδες δεν χωράνε σε καμιά πλευρά.
Είτε η ΕΕ προχωράει ολοταχώς σε πολιτική ένωση με ισότιμα μέλη όπως ήταν το αρχικό όραμα και γίνεται υπολογίσιμη δύναμη διεθνώς είτε διαλύεται στα εξόν συνεταίθει και τα πρώην μέλη της «γυρεύουν» συμμάχους στην μακρινή Ανατολή,
στην περιφέρεια και κάθε λογής περιφέρεια, έρμαια της τύχης. Η παρατήρηση αυτή δεν απευθύνεται τόσο στα λιγότερο ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ, διότι πιθανόν  αυτά λόγω του μικρού μεγέθους τους έχουν συνείδηση του τι θα ακολουθήσει αλλά απευθύνεται κυρίως στις μεγάλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες πρέπει να παραδειγματίζουν αλλά και οι ίδιες να διδάσκονται από τις αποτυχίες τους στο πρόσφατο παρελθόν (γεμάτο από πολέμους).
Βέβαια προς τον δρόμο της πολιτικής ένωσης όλοι πρέπει να συνεισφέρουν και οι πιο μικρές χώρες, πρέπει να ευθυγραμμισθούν με κανόνες και υποχρεώσεις, διότι «Η αλληλεγγύη δεν είναι αυτονόητη σε μια νομισματική ένωση που ακόμα δεν αντιστοιχεί σε μια πολιτική ένωση».

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Το παρόν φύλλο έχει σκοπό να δίνει μιά ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ μέσω της παρουσίασης επίκαιρων Τίτλων που σταχυολογούνται από τον ηλεκτρονικό τύπο και παρέχει παράλληλα την ηλεκτρονική διεύθυνση για επίσκεψη από κάθε ενδιαφερόμενο.

Σημειώνεται ότι η αντιστοίχιση των επιλεγμένων Τίτλων με την ανάπτυξη τους στο οικείο χώρο τους μέσω του link ισχύει μόνο για την ημέρα δημοσίευσης τους, την επομένη, συνήθως,  ακολουθεί άλλος τίτλος.


1.1) ΧΑ: Πτώση 5,6% σε δύο συνεδριάσεις

1.2) Τίποτα δεν έχει τελειώσει για Εθνική – Alpha Bank

1.3) Άλμα 5% για το αργό στη Νέα Υόρκη


2) Μέρκελ: Επιμήκυνση μαζί με την ευρω-λύση

http://www.euro2day.gr/




5) Αποστάσεις από επαναγορά χρέους και μείωση επιτοκίων κράτησε ο Σόιμπλε



Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Το παρόν φύλλο έχει σκοπό να δίνει την ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ μέσω της παρουσίασης επίκαιρων Τίτλων που σταχυολογούνται από τον ηλεκτρονικό τύπο και παρέχει παράλληλα την ηλεκτρονική διεύθυνση για επίσκεψη από κάθε ενδιαφερόμενο.

21/02/2011

Κέρδη άνω του 3,5% για το αργό λόγω των αναταραχών

http://www.capital.gr/Markets.asp?id=1139010

 

Ανακοίνωση Ι. Κωστόπουλου προς το προσωπικό της Alpha Bank

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1139102

"Ανώμαλη προσγείωση" στο ΧΑ - θετικό πρόσημο για Alpha και ΕΤΕ 

http://www.capital.gr/Markets.asp?id=1139294

 

Στα 340,2 δισ. το δημόσιο χρέος για το 2010 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/627926/Article.aspx

Έτος μεγάλων deals σε διεθνές επίπεδο το 2011

http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/627868/ArticleFTgr.aspx

Χρονιά - ρεκόρ ή παγίδα: Τι κρύβει το πρόσφατο ράλι των μετοχών                     http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1434699&nt=103                                                                                                          

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Συγχώνευση ΕΘΝΙΚΗΣ-ΑΛΦΑ;)

18/02/2011

Συγχώνευση ΕΘΝΙΚΗΣ-ΑΛΦΑ;

Παραθέτω πως είδα και σχολίασα, μέσω του ηλεκτρονικού τύπου, στις διαδραστικές σελίδες του, την είδηση για συγχώνευση των Τραπεζών ΕΘΝΙΚΗΣ και ΑΛΦΑ. 


1) Σχόλια στην ανακοίνωση ότι συζητείται η συγχώνευση των τραπεζών ΕΘΝΙΚΗΣ και ΑΛΦΑ

(ΤΑ ΝΕΑ)
αν όλα εξελιχθούν ομαλά και συγχωνευθούν επιτυχώς οι δύο τράπεζες, γεγονός αναγκαίο για την οικονομία και τη χώρα, η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει ένα σοβαρό βήμα αλλαγής και προσαρμογής της Ελλάδος στην νέα εποχή του διεθνούς ανταγωνισμού και παγκοσμιοποίησης.

η Ελλάς φαίνεται ότι έχει στα σπλάχνα της δυνάμεις, που αφυπνίζονται όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν.

Μπορούμε να αισιοδοξούμε. 

Σημ. το χρηματιστήριο προεξοφλώντας τις όποιες καλές εξελίξεις είχε αρχίσει να ανεβαίνει από τον προηγούμενο μήνα.

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν στις 21/1/2011 η ένδειξη (ΑΓΟΡΑ) ενός δείκτη με τον οποίον παρακολουθώ τις χρηματιστηριακές τάσεις.



(EURO2DAY)
Εύχομαι να επιτύχει η συγχώνευση μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων τραπεζών, διότι θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία και τη χώρα γενικότερα.



2) Σχόλια μετά την  ανακοίνωση της απόρριψης της πρότασης από την ΑΛΦΑ

(EURO2DAY)
η αρχή έγινε, δεν πρέπει να σταματήσουν.

η ένωση έχει και μεγάλη συμβολική σημασία για να δείξει ότι διάσπαρτες ελληνικές δυνάμεις μπορούν να συνενωθούν δημιουργικά, στο ελληνικό και διεθνές περιβάλλον

η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, θα αντιμετωπίζεται "καλλίτερα" από τις δύο τράπεζες μαζί και αλληλέγγυα στην δράση, στην φερεγγυότητα και στην εικόνα τους στην Αγορά.

οι σωστές κινήσεις με σωστούς, δίκαιους και αποτελεσματικούς όρους, πρέπει επιτυχώς να ολοκληρώνονται, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε όλους.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Διεθνής Ανταγωνισμός)

16/02/2011

Διεθνής Ανταγωνισμός

Από τη μια πλευρά, λίγο πολύ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι καταχρεωμένες.
Επίσης, Η ίδια εικόνα επικρατεί στην Αμερική.

Από την άλλη πλευρά, η Ασία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και με εκτός ανταγωνισμού όρους, κατάσταση που ασκεί αφόρητες πιέσεις στα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα προϊόντα, στην απασχόληση και στα εισοδήματα.

Η πιο πάνω εικόνα υπαγορεύει, πιεστικά,  ότι Ευρώπη και Αμερική πρέπει να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές αν επιθυμούν να διατηρήσουν την οικονομική τους τουλάχιστον αυτάρκεια και στο μέλλον.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, υπό τις σημερινές συνθήκες (τεχνολογίας, θεσμών, ελεύθερου εμπορίου, καθεστώς διαμόρφωσης ισοτιμιών κ.ά), εισοδήματα και τιμές, μετρούμενα σε σχετικούς όρους, όσον αφορά στη Δύση (κυρίως Ευρώπη, ΗΠΑ), θα πρέπει βαθμιαία να ισορροπούν ολοένα και περισσότερο  προς τα κάτω και αντίστροφα όσον αφορά στην Ανατολή (Ασία κ.ά. αναδυόμενες χώρες). Η εξέλιξη θα "ολοκληρωθεί" στο μέλλον και στο επίπεδο που θα εξασφαλίζεται ισορροπία εισοδημάτων και τιμών μεταξύ Δύσης και γενικότερα Ανατολής.

Στο μακροχρόνιο αυτό μεταβατικό στάδιο, οι Κεντρικές Τράπεζες της Δύσης έχουν κάθε λόγο να αναλάβουν μέρος των κρατικών χρεών, ενέργεια η οποία κατά την άποψη μου είναι αναγκαία και σωτήρια, και με την προϋπόθεση ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα παύσουν να παράγονται.

Η νομισματικοποίηση μέρους των κρατικών χρεών, μέσω των κεντρικών τραπεζών, θα συμβάλει στην συγκράτηση της συνολικής ζήτησης, η οποία θα υποχωρεί, από την αύξηση της ανεργίας, η οποία είναι αναπόφευκτη σε πρώτη φάση, λόγω των δημοσιονομικών περικοπών. Επίσης, η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του δημόσιου χρέους θα συνέβαλε προς την κατεύθυνση αυτή.

Αποκαθιστάμενης, βαθμιαία, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων προϊόντων θα ενισχύονται οι επενδύσεις, θα αυξάνει η παραγωγή και η απασχόληση. Παράλληλα, οι χώρες της Ασίας θα έχουν αυξήσει σημαντικά την εσωτερική κατανάλωση και τα εισοδήματα τους και θα έχουν αυξημένες ανάγκες σε εισαγωγές. Κάτω από τις νέες συνθήκες και προϊόντος του χρόνου το διεθνές εμπόριο θα σημειώσει νέα γιγαντιαία άνοδο και θα οδηγήσει σε νέα μεγαλύτερη και ευρύτερη (σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων) οικονομική ευμάρεια.

Όσον αφορά την χώρα μας, η παραμονή της στο ευρώ της δίνει πλεονέκτημα να συμμετέχει σε ενδεχόμενες αναδιαρθρώσεις του χρέους της στο βαθμό που τα πράγματα εξελιχθούν όπως ανωτέρω περιγράφονται.
Βέβαια, πέραν του χρέους, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που γενεσιουργά αίτια έχουν την ολιγοπωλιακή οργάνωση της αγοράς,
τα κλειστά επαγγέλματα, τον τεράστιο και αδηφάγο δημόσιο τομέα και όλες τις αντιλήψεις και προκαταλήψεις που τα εξέθρεψαν αυτά.

Νοείται, οποιαδήποτε συμμετοχή μας σε ένα δημιουργικό μέλλον προϋποθέτει την άμεση εξάλειψη όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων.

Σαν συμπέρασμα, μπορεί να γραφτεί ότι η Ανατολή (δηλαδή οι χώρες της Ασίας, Λατινικής Αμερικής και γενικότερα κάθε αναδυόμενη οικονομία) αποτελεί ένα γίγαντα που έχει αφυπνιστεί και διεκδικεί με τον κόπο και τη δουλειά των ανθρώπων της ένα αξιόλογο οικονομικό μερίδιο στη ζωή, που κανείς ετσιθελικά δεν μπορεί να τους το αρνηθεί.
Η Δύση όσο πιο γρήγορα προσαρμόσει τις απαιτήσεις των ανθρώπων της σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα και όσο καλλίτερα δει και οργανώσει συνολικά το θέμα της ανταγωνιστικότητας τόσο καλλίτερα  θα είναι τα αποτελέσματα.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (τα Επιτόκια)

14/02/2011

τα  Επιτόκια

Στο σχόλιο μου με τίτλο «Χαμηλά Επιτόκια, Υψηλή Ανεργία;» κατέληγα ότι η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των επιτοκίων σε πολύ χαμηλό ύψος δεν φαίνεται να ευνοεί την οικονομία, διότι τείνει να συνδέεται με υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Τα επιτόκια διαμορφώθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω των έκτακτων και αναγκαίων αντισυμβατικών μέτρων των Κεντρικών Τραπεζών που, ως γνωστόν, οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές περιστάσεις το επέβαλαν.

Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλό ύψος ίσως, σε πρώτη ανάγνωση, φτάνει στο τέλος της, διότι μακροπρόθεσμα δεν ωφελεί τις οικονομίες.

Όμως μια αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως να καθυστερήσει από αντιξοότητες σχετικά με την εξέλιξη της  κρίσης του χρέους μεταξύ των μελών κρατών της ΕΕ. Λογικά, πρώτα πρέπει να προηγηθεί, κάθε αναγκαία διευθέτηση των χρεών των ευρωπαϊκών χωρών και στη συνέχεια να επανέλθει η ΕΚΤ στο συμβατικό ρόλο της , που είναι η ρύθμιση της προσφοράς χρήματος μέσω της αυξομείωσης του επιτοκίου.
Επίσης το ίδιο πιθανόν να συμβεί και στις ΗΠΑ, δηλαδή να καθυστερήσει η ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων,  παρ΄ ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική και τα χαμηλά επιτόκια δεν απέφεραν τόσο θετικά αποτελέσματα στο τομέα της απασχόλησης όσο χρειάζονται για ταχεία μείωση του μεγάλου αριθμού των ανέργων.
 Ενδεικτικό, ίσως, των μελλοντικών αργών ρυθμών προσαρμογής είναι η δήλωση  του Διευθυντή Προϋπολογισμού του
Λευκού Οίκου, οποίος δήλωσε  ότι ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ του 2012 θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος συνολικού ύψους $1,1 τρισ. σε περίοδο 10 ετών.
Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλει, σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου της Fed Bernanke και ο χαμηλός πληθωρισμός.
Επιπλέον, η ΕΚΤ  είναι «όμηρος» της Fed, που δεν θέλει να δει απότομη ανατίμηση του ευρώ. Συνεπώς, η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να σπεύσει σε μια αύξηση των επιτοκίων και «υιοθετεί» στάση αναμονής.
Ωστόσο, έμμεσα προκύπτει ότι αν η οικονομία στις ΗΠΑ αρχίσει να αναπτύσσεται με ταχύτητα και αυξηθεί ο κίνδυνος ενίσχυσης του πληθωρισμού, η Fed θα αλλάξει τη νομισματική πολιτική  σε συσταλτική (αύξηση επιτοκίων).
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,1 τρισ. δολ. την επόμενη δεκαετία που ανακοίνωσε, σήμερα 14/2/2011,  ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα  ίσως αποδειχθεί το πρώτο σοβαρό βήμα προς τον εξορθολογισμό και  έλεγχο του κρατικού χρέους.

«Η ανάληψη δράσης  με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τον περιορισμό των μελλοντικών ελλειμμάτων δεν θα ενισχύσει μόνο την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο αλλά θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά οφέλη και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο όσον αφορά τα επιτόκια και την αύξηση της εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», σημείωσε ο επικεφαλής της Fed.

Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τα εξελίξεις. Στο βαθμό που διευθετούνται χρέη στην Ευρώπη, το αργότερο, μέχρι 25 Μαρτίου 2011 και οι ΗΠΑ δημοσιονομικά εξυγιαίνονται, το σενάριο της οικονομικής ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες χώρες έχει μέλλον.

Για τη χώρα μας έχει επιπρόσθετη βαρύτητα. Η τακτοποίηση του χρέους της  μεταξύ άλλων θα την βοηθούσε  να αποφύγει στο μέλλον το ενδεχόμενο των πρόσθετων επιβαρύνσεων στο κόστος χρήματος από αυξημένα επιτόκια.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως Κίνα, Βραζιλία, Ινδονησία κ.ά.  ήδη τα επιτόκια έχουν ανέβει ως αντιστάθμισμα στις πληθωριστικές τάσεις που η ταχεία ανάπτυξη, πολλές φορές, προκαλεί. Εχει παρατηρηθεί, στα τελευταία χρόνια, ότι οι μεταβολές στις αναδυόμενες χώρες μεταφέρονται στις ανεπτυγμένες.

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ

1) The Well-Tempered Amaltheia's Portfolio
  (έναρξη 31/12/2010)

11/02/2011




Τι είναι το Well-Tempered;




Μοντέλο Διαχείρισης και Κατανομής Κεφαλαίου για το
The Well-Tempered Amaltheia's Portfolio







2) ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ 
(έναρξη 28/10/2008)


                                                                          11/02/2011









Σε  αντίθεση με ότι συνέβει πέρυσι σχεδόν όλο το έτος, φέτος τον Ιανουάριο αλλά και στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου οι ανεπτυγμένες αγορές είναι περισσότερο ανερχόμενες χρηματιστηριακά από ότι πέρυσι ενώ οι αναπτυσσόμενες βρίσκονται σε σημαντική κάμψη. Η άνοδος των επιτοκίων στην Κίνα έχει επηρεάσει ένα σημαντικό μέρος της ασιατικής αγοράς. Επίσης η κάμψη των μετοχικών τιμών στις Ινδίες έφτασε σε ποσοστό -19,1% στις 10/2 σε σχέση με το υψηλότερο κλείσιμο του στις 5/11/2010 (21.004,96).
Οι μετακινήσεις κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες αγορές προς τις ανεπτυγμένες, οι οποίες εμφανίζονται με καλύτερες αποτιμήσεις ευνοεί την άνοδο που σημειώθηκε.


3) ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ από την ΑΜΑΛΘΕΙΑ
(έναρξη 20/2/2009)

11/02/2011



Μεταβολές στο χφ: Στις 7/2/2011 πραγματοποιήθηκαν όλες οι από 4/2 προγραμματισθείσες τοποθετήσεις στο ΧΑ.





Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (Χαμηλά επιτόκια, Υψηλή ανεργία;)

10/2/2011

Χαμηλά Επιτόκια, Υψηλή Ανεργία;

Από την οικονομική θεωρία γνωρίζουμε ότι για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών πρέπει να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά μέσα (πόροι), τα οποία είναι γνωστά ως παραγωγικοί συντελεστές.
Καλό  είναι να τους θυμηθούμε εν τάχει:
Α) οι Φυσικοί Πόροι (έδαφος, υπέδαφος, νερό και τα δάση),
Β) η Εργασία (το σύνολο των πνευματικών και μυϊκών προσπαθειών του ανθρώπου που συμβάλουν στην παραγωγή) και
Γ) το Κεφάλαιο (το μέρος της παραγωγής όπως μηχανήματα, κτίρια, μεταφορικά μέσα και εργαλεία, που προορίζονται να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τους δύο προαναφερμένους συντελεστές παραγωγής.
Γνωστό είναι επίσης για την συμβολή τους στην παραγωγική διαδικασία λαμβάνουν την αμοιβή τους που είναι η προστιθέμενη αξία όπως  υπολογίζεται κάθε φορά στις κρατούσες συνθήκες. Προϋπόθεση οικονομικής ισορροπίας, όπως πάλι από την θεωρία μαθαίνουμε, είναι η αποταμίευση να εξισώνεται με τις επενδύσεις ή διαφορετικά αύξηση της αποταμίευσης αποτελεί προϋπόθεση για αύξηση των επενδύσεων.
Οι επενδύσεις είναι καθοριστικής σημασίας για μια οικονομία όχι μόνο για την μεγέθυνση της αλλά και για την ισορροπία ή αστάθεια που της προκαλούν.
Όταν λέμε επενδύσεις εννοούμε το Κεφάλαιο, το οποίο  ως προαναφέρθηκε
 περιλαμβάνει, σύμφωνα  και με τις διεθνείς στατιστικές τις κατοικίες, τον μηχανικό εξοπλισμό, κτίρια και αποθέματα.
Η αποταμίευση συνδέεται με την επένδυση μέσω του επιτοκίου. Αύξηση του επιτοκίου αυξάνει την τάση για αποταμίευση και αντίστροφα μειώνει τη ζήτηση για επενδύσεις, παραμενόντων όλων των άλλων παραγόντων σταθερών. Συνεπώς θα υπάρχει πάντα ένα επιτόκιο που θα εξισώνει  το ύψος της αποταμίευσης με την επένδυση. Το ερώτημα που προβάλλει, τώρα, είναι κατά πόσο υπό τις σημερινές συνθήκες παρεμβάσεων των κεντρικών τραπεζών στην αγορά χρήματος, στην Ευρώπη και Αμερική για παράδειγμα, το επιτόκιο είναι κατάλληλο να επιτελέσει τον σκοπό του, δηλαδή να κινητοποιήσει μεγάλα αποταμιευτικά ποσά  τα οποία θα διοχετευτούν σε παραγωγικές επενδύσεις. Η άνοδος των επενδύσεων είναι επιθυμητή διότι  συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση της παραγωγής και απασχόλησης με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας. Σήμερα, όμως, υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο η παρατεταμένη διατήρηση των επιτοκίων σε τόσο χαμηλά επίπεδα συμβάλει στην άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα π.χ. από την Αμερική δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Το ίδιο συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες μέλη της Ε.Ε. Η διατήρηση επί μακρόν σε χαμηλό ύψος των επιτοκίων έχει  αποθαρρύνει την αποταμίευση , η οποία μειώνεται συνεχώς, και από πλευράς ζήτησης επενδύσεων έχει ενθαρρυνθεί η ζήτηση χρήματος για κερδοσκοπικούς σκοπούς και όχι για παραγωγικούς. Αποτέλεσμα είναι, σε τελική ανάλυση, τα χαμηλά επιτόκια να μην συμβάλουν στην πραγματοποίηση πραγματικών επενδύσεων, που με τη σειρά τους να μην προσθέτουν θέσεις εργασίας.



Αν δούμε, στην περίπτωση της Ελλάδος, πως διαμορφώνεται η σχέση ύψους επιτοκίων με την εξέλιξη της ανεργίας στα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2008 όταν εκδηλώθηκε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, θα παρατηρήσουμε ότι τα χαμηλά επιτόκια συνδέονται με αυξημένο ποσοστό ανεργίας. Η  εικόνα αυτή προφανώς δεν αποτελεί ίδιον της οικονομίας μας αλλά  είναι επηρεασμένη από ότι παρατηρείται στη Ευρώπη και Αμερική. Βέβαια τα δικά μας χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα εντείνουν την κατάσταση. Για παράδειγμα τα κλειστά επαγγέλματα και οι αναποτελεσματικές μορφές οργάνωσης της αγοράς προϊόντων και εργασίας  συντείνουν το κόστος να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό που δεν αξιοποιείται.
Όσο καθυστερούμε να δούμε τι αποτελεί αιτία, στην χώρα μας και κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, τόσο ο Έλλην πολίτης αλλά και ο Ευρωπαίος και ο Αμερικάνος, για διαφορετικούς ή ίδιους  λόγους θα είναι αντιμέτωποι με μια οικονομική πραγματικότητα που ίσως διαρκέσει πολλά χρόνια.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (η Αίγυπτος)

8/2/2011

η Αίγυπτος

H Αίγυπτος είναι μια από τις πιο πολυπληθείς χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής . Καλύπτει μια έκταση 1.001.450 km2 και ο πληθυσμός της, που στο μεγαλύτερο μέρος του ζεί κοντά στις όχθες του ζωοδότη ποταμού Νείλου, ανέρχεται σε 80 εκ. περίπου. Μεγάλες περιοχές της Ερήμου Σαχάρας είναι αραιοκατοικημένες.
Το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα, στο οποίο μαζί με την Αλεξάνδρεια  και σε άλλες μεγάλες αστικές πόλεις κατά μήκος του Νείλου ζει περισσότερο από το ήμισυ του αστικού πληθυσμού.
Λόγω και της γεωγραφικής της θέσης όπου μέσω της χερσονήσου του Σινά συνδέει την Αφρική με την νοτιοδυτική Ασία, είναι διηπειρωτική χώρα και θεωρείται μια μεγάλη δύναμη στη Βόρεια Αφρική, τη Μεσόγειο Θάλασσα στον Ισλαμικό κόσμο και την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι ταραχές που ξέσπασαν αυτές τις ημέρες την έφεραν στην επικαιρότητα.
 Πρίν λίγο καιρό οι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες «έχρισαν» την Αίγυπτο ως το επόμενο μεγάλο γεγονός στον κόσμο των αναδυόμενων αγορών.
Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, η πολιτική σταθερότητα (αν και το τελευταίο καιρό είχαν καταγραφεί οι πρώτες ανησυχίες), οι σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού και υποδομών, η διεθνής αναγνώριση για δημιουργία συνθηκών διαφάνειας και οικονομικής ελευθερίας στους θεσμούς της την κατέτασαν υψηλά μεταξύ των αναδυομένων χωρών.
Τι συναίβει και τα πράγματα άλλαξαν τόσο απότομα.
Διαβάζοντας τον ηλεκτρονικό τύπο μπόρεσα να συνοψίσω τα εξής:

Πολιτική προσέγγιση:
Έχει μεγάλη σημασία στο διεθνή χώρο ποιά θα είναι η νέα πολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει, διότι η Αίγυπτος έχει μεγίστη γεωπολιτική σημασία για όλες τις μεγάλες χώρες του πλανήτη και συνάμα αποτελεί κόμβο του διεθνούς εμπορίου, ιδιαίτερα της μεταφοράς πετρελαίου.
Οι  ΗΠΑ, στις πρώτες αντιδράσεις τους,  κάνουν λόγο για ανάγκη ομαλής μετάβασης χωρίς να υπάρξει πολιτικό κενό, ενώ το Ισραήλ δείχνει, να  ενδιαφέρεται «υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας» θεωρώντας την αμερικάνικη πολιτική ως αφελή. Είναι πολύ νωρίς, όμως, να αποκρυπτογραφηθούν οι πραγματικές προθέσεις των χωρών που ενδιαφέρονται για όλη την περιοχή.
Όσον μας αφορά, πρόσφατα η Αίγυπτος είχε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οικονομική, δημογραφική προσέγγιση:
Η τρέχουσα πολιτική αναταραχή δεν είναι το πραγματικό εμπόδιο που θα κρατήσει την Αίγυπτο από το να γίνει  top  αναδυόμενης αγοράς, αλλά όπως εκτιμάται, η αύξηση του πληθυσμού της.
Το 1980 ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 40 εκ. απο 12 εκ. το 1911 και για να ξεπεράσει σήμερα τα 80 εκ. ανθρώπους.
Από τους αριθμούς αυτούς προκύπτει ότι ο πληθυσμός της Αιγύπτου αυξάνεται, κατά μέσο ετήσιο όρο, πάρα πολύ γρήγορα τόσο στην περίοδο 1911-1980 (1,9%)  όσο και στις τελευταίες τρείς δεκαετίες (2,2%).
Με δεδομένο ότι το μόνο εύφορο τμήμα γης είναι αυτό που βρέχει ο Νείλος ποταμός, η επάρκεια τροφίμων είναι συγκριτικά περιορισμένη. Ακόμα και παρά τα έργα που υπερδιπλασίασαν τη δυναμικότητά άρδευσης της χώρας υπάρχει υστέρηση στην προσφορά αγαθών, διότι η ταχύτητα αύξησης του πληθυσμού και η οικοδόμηση κατοικιών γενικά κοντά στο νερό αυξάνει ταχύτερα τις ανάγκες.
Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ότι η δημογραφική έκρηξη απορροφά σημαντικό μέρος των πόρων της χώρας και εμποδίζει την βιώσιμη ανάπτυξη. Προς την αρνητική αυτή εξέλιξη συμβάλλουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τις αντιλήψεις περί ανάπτυξης και ευημερίας που επικρατούν, η πολιτική σταθερότητα,  οι ανταγωνισμοί των χωρών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, κυρίως όταν καταλήγουν σε καταστροφικούς πολέμους, κ.ά. 

Κάθε ένας πρέπει να λάβει  υπόψη τα διδάγματα της Αιγύπτου, είναι κοινά για όλους και δείχνουν την ανάγκη για μια συνολική παγκόσμια προσπάθεια.


Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ

1) The Well-Tempered Amaltheia's Portfolio
  (έναρξη 31/12/2010)


                                                   04/02/2011






Τι είναι το Well-Tempered;


 Μοντέλο Διαχείρισης και Κατανομής Κεφαλαίου για το
The Well-Tempered Amaltheia's Portfolio






2) ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑΣ 
(έναρξη 28/10/2008)


                                                 04/02/2011 









3) ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ από την ΑΜΑΛΘΕΙΑ
(έναρξη 20/2/2009)


 







Μεταβολές στο χφ:



Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (το Ομόλογο)

4/2/2011

το Ομόλογο

Το Ομόλογο είναι ένα δάνειο το οποίο λαμβάνει κάποιος (π.χ. κράτος, δήμος, επιχείρηση, φυσικό πρόσωπο) από τους δανειστές συμφωνώντας να τους πληρώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε όλη τη διάρκεια του δανείου το προσυμφωνημένο τόκο (να πληρώνει το κουπόνι) και  να το εξοφλήσει στη λήξη του.
Ο οφειλέτης είναι ο εκδότης του ομολόγου, ο κάτοχος των ομολόγων είναι ο δανειστής και το κουπόνι είναι ο τόκος.
 Τα ομόλογα επιτρέπουν στον εκδότη να χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις με σημαντικά κεφάλαια
Τα ομόλογα και οι μετοχές  είναι και τα δύο χρεόγραφα, αλλά η διαφορά είναι ότι οι κάτοχοι μετοχών είναι ιδιοκτήτες  ενώ οι κάτοχοι ομολόγων είναι  δανειστές.
 Τα ομόλογα έχουν  καθορισμένη διάρκεια ζωής ενώ οι μετοχές είναι αορίστου χρόνου.
Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός Ομολόγου συνοψίζονται στα εξής:
Εκδότης: αυτός ο οποίος δανείζεται χρήματα.
Τοκομερίδιο (κουπόνι): Το ποσό τόκων που πληρώνεται στον κάτοχο του ομολόγου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Απόδοση (Yield ): προκύπτει με βάση την τιμή αγοράς του ομολόγου και το επιτόκιο του.
Απόδοση στην λήξη (yield to maturity): Η απόδοση του ομολόγου από την ημερομηνία αγοράς έως την ημερομηνία λήξης του.
Απόδοση κατά την ημερομηνία εξαγοράς ( yield to call ): Η απόδοση ενός ομολόγου από την ημερομηνία αγοράς του μέχρι την ημερομηνία εξαγοράς από τον εκδότη του.
 
Τα ομόλογα  συνήθως κατατάσσονται,

              Ανάλογα με την ιδιότητα του εκδότη, σε :

Κρατικά ή Κυβερνητικά,  αν ο εκδότης είναι το δημόσιο
Εταιρικά ή Επιχειρηματικά ,  αν ο εκδότης είναι εταιρία / επιχείρηση.
Δημοτικά ομόλογα, εκδίδονται από διάφορες βαθμίδες της αυτοδιοίκησης
Υπερεθνικά ομόλογα, εκδίδονται από διεθνείς οργανισμούς (World Bank, European Investment Bank)
 
    Ανάλογα με το είδος του επιτοκίου  σε :

Κυμαινόμενου επιτοκίου (floating rate note), όταν το επιτόκιο αλλάζει σε τακτά διαστήματα
Σταθερού επιτοκίου (fixed coupon), όταν το επιτόκιο παραμένει αμετάβλητο μέχρι τη λήξη του ομολόγου
Μηδενικού επιτοκίου (Zero coupon bond), όταν ο επενδυτής εισπράττει το σύνολο των τόκων στην λήξη του ομολόγου
Τιμαριθμοποιημένα, ομόλογα των οποίων η απόδοση είναι συνδεδεμένη με κάποιο δείκτη, π.χ. τον πληθωρισμό
   
     Ανάλογα με την διάρκεια ζωής του ομολόγου σε:

 Διάρκειας από 3-6 μήνες έως και 15, 20 25, 35 και περισσοτέρων ετών
 Αορίστου λήξεως (perpetual), συνήθως φθάνουν 45-99 έτη

      Ανάλογα με την διαβάθμιση τους βάσει της φερεγγυότητας των εκδοτών ή και των προσφερόμενων εξασφαλίσεων σε :
 
        Υψηλής φερεγγυότητας (investment bonds, π.χ. ΑΑΑ – ΒΒΒ από S & P)
         Χαμηλής φερεγγυότητας(junk bond, π.χ.  ΒΒ - C από S & P).
         Καλυμμένα ομόλογα, καλύπτονται από υποθήκες, εγγυήσεις της κυβέρνησης, κ.α.

Τα τελευταία χρόνια δεν εκδίδονται καθόλου ομόλογα με την έννοια του εγγράφου. Το άυλο ομόλογο δεν είναι τυπωμένο σε χαρτί. Όλες οι κινήσεις γίνονται με χρεοπιστώσεις λογαριασμών άυλων τίτλων, που ανοίγουν και διατηρούν οι επενδυτές των ομολόγων στις τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσονται. Στους λογαριασμούς αυτούς μπορεί να ορίζονται συνδικαιούχοι και άλλα φυσικά πρόσωπα.

Τα ομόλογα, κατά κανόνα, εισάγονται  σε διεθνείς οργανωμένες αγορές για διαπραγμάτευση. Η χρηματιστηριακή τους τιμή εξελίσσεται αντίστροφα προς την εξέλιξη των επιτοκίων. Άνοδος των επιτοκίων συνοδεύεται από πτώση των τιμών των ομολόγων και αντιστρόφως. Τα χαμηλής διαβάθμισης ομόλογα έχουν υψηλότερη απόδοση αλλά υπάρχει κίνδυνος για την ομαλή και πλήρη  αποπληρωμή τους. Από επενδυτική σκοπιά, τα ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα  χαρτοφυλάκιο ανάλογα με τους στόχους. Έτσι αν το ενδιαφέρον εστιάζεται σε υψηλές αποδόσεις η επιλογή τους αφορά σε μεσαίας και προς χαμηλής διαβάθμισης ομολόγων και την ανάληψη του υψηλού ρίσκου που συνεπάγεται η επιλογή αυτή. Αν η στόχευση είναι η είσπραξη σταθερά εισοδήματος σε μακρά περίοδο η στρατηγική  laddered portfolio, δηλαδή  σύνθεση  ομολόγων με διαφορετική, κυλιόμενη, ημερομηνία λήξης αποτελεί μια καλή λύση. Ισόποσα επενδύονται χρήματα σε ομόλογα διαφορετικών συνεχόμενων λήξεων από ενός έτους μέχρι 10 ή περισσοτέρων ετών με τρόπο ώστε με την λήξη του πρώτου ετήσιου ομολόγου το ποσό να επανεπενδυθεί αμέσως σε ομόλογο π.χ. 10ετους διάρκειας, κ.ο.κ. με αποτέλεσμα το ετήσιο εισόδημα να μένει «ανεπηρέαστο».
Επίσης,  η σύνθεση ενός χαρτοφυλακίου με ομόλογα α) διαφορετικών εκδοτών όπως κρατικά, εταιρικά, διεθνή, β) με διαφορετικά είδη επιτοκίου όπως σταθερού, κυμαινόμενου, τιμαριθμοποιημένου και γ) με χρονική κλιμάκωση της λήξης τους συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου στις επενδύσεις της κατηγορίας αυτής, στην σταθερότητα της απόδοσης και στο ότι δεν απαιτείται πολύς χρόνος για την  διαχείριση τους.

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ μια μικρή ΙΣΤΟΡΙΑ (ο Μέντωρ)

3/2/2011

ο Μέντωρ
Ο Μέντωρ, στην ελληνική μυθολογία, ήταν ένα πρόσωπο της Οδύσσειας στο οποίο ο Οδυσσέας εμπιστεύθηκε την οικογένεια του όταν έφευγε για τον Τρωικό Πόλεμο. Η  θεά Αθηνά έπαιρνε  τη μορφή του Μέντορα για να προστατεύει  και καθοδηγεί τον Τηλέμαχο σε αναζήτηση του πατέρα του,  όπως συνέβη  στο ταξίδι  στην Πύλο και στη Σπάρτη που τον συνόδευε.
Λέγοντας «μέντορας» εννοούμε  γενικά τον σύμβουλο και φίλο που δρα ως πνευματικός οδηγός και καθοδηγητής. Ο Μέντωρ λειτουργεί ως έμπιστος φίλος και υποστηρικτής εκείνου που τώρα ξεκινά το ταξίδι της μάθησης. Στον  εργασιακό κόσμο και γενικά στην πορεία για την επιτυχία και καταξίωση ένας προπονητής ή μέντορας είναι απαραίτητος. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Bodo Schafer, το 99% των εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων είχε κάποιον προπονητή. Ο τελευταίος του μέντορας ήταν ένας δισεκατομμυριούχος. Από τέτοιους, βέβαια, ανθρώπους μπορεί κανείς να μάθει, σε μικρό διάστημα, περισσότερα απ΄ όσα θα μάθαινε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες σε μια και πλέον δεκαετία. Αν εσείς περιβάλλεστε από επιτυχημένους ανθρώπους θα είστε και εσείς επιτυχημένοι. Όποιοι δεν είναι επιτυχημένοι δεν έχουν δικαίωμα να δίνουν συμβουλές και εσείς δεν πρέπει να τις ακούτε. Για να γίνει κάποιος, για παράδειγμα πλούσιος πρέπει να αισθάνεται άνετα με τον πλούτο. Ο περίγυρος, το περιβάλλον επηρεάζει όλους σημαντικά. Κατά τον Νικολό Μακιαβέλι, ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσετε την ευφυΐα ενός κυβερνήτη είναι να εξετάσετε τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Να ρωτάτε μόνο τους ανθρώπους που ήδη είναι αυτό το οποίο επιθυμείτε να γίνετε. Αναζητάτε συνεχώς ικανούς συμβούλους πολύ πριν τους χρειαστείτε. Επιλέξτε προσεκτικά τον προπονητή σας, ο οποίος πρέπει να είναι κάποιος πολύ πιο επιτυχημένος από εσάς. Συγκροτήστε ένα δίκτυο επαφών με επιτυχημένους ανθρώπους που έχετε γνωρίσει και ανταποδώστε για ό,τι έχετε πάρει, χωρίς να περιμένετε τη στιγμή που θα είστε πολύ επιτυχημένοι. Οι καλύτεροι μαθητές γίνονται οι καλύτεροι δάσκαλοι, «προπονώντας» άλλους νέους.
 Ο Μέντορας συνήθως δεν ενεργεί ως προϊστάμενος του μαθητευόμενου.  Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μέντορας έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον μαθητευόμενο, για τον οποίο θα είναι και φίλος και έμπιστος σύμβουλος. Ο Μέντορας είναι αυτός που εμπνέει και ενδιαφέρεται να καλλιεργεί και να βελτιώνει τα προσόντα του μαθητευομένου σε μακροχρόνιο διάστημα και όχι να επιλύει τα προβλήματα του. Σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στη Δύση, είναι πλέον πολύ συνηθισμένο για εξειδικευμένα στελέχη να έχουν τον προσωπικό τους Μέντορα.
Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο «Μια πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής Small Business Administration έδειξε ότι το 52 τοις εκατό των επιχειρηματιών συμβουλεύονται έναν μέντορα. Όποιος ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γνωρίζει ότι ένας καλός σύμβουλος μπορεί να βελτιώσει την κερδοφορία της επιχείρησής, βοηθά τον επιχειρηματία να παραμείνει συγκεντρωμένος στο στόχο, να αντεπεξέλθει στις επιχειρηματικές προκλήσεις, και να αποφύγει κοινές παγίδες.»
Στην αναζήτηση ενός συμβουλάτορα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η  σωστή εμπειρία και δέσμευση, διότι αυτά είναι τα κριτήρια που τελικά θα χαρακτηρίσουν τη δύναμη και επιτυχία της  σχέσης.